Σε ένα πρόσφατο βίντεό του TikTok, o δρ Καράν Ραγιάν συμβούλεψε ότι αν θέλουμε να απολαμβάνουμε φαγητό αεροπορικής εταιρείας με «καλύτερη γεύση», θα πρέπει να επιλέξουμε τρόφιμα πλούσια σε umami. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κρέας, ντομάτα και τυρί.
Προφανώς, αυτό συμβαίνει επειδή η χαμηλή πίεση στην καμπίνα όταν πετάμε επηρεάζει τους γευστικούς κάλυκές μας, που σημαίνει ότι οι γλυκές και αλμυρές γεύσεις είναι «σιωπηρές» αλλά οι γεύσεις umami ενισχύονται.
Και πρόσθεσε: «Αυτό ίσως να ακουστεί περίεργο, αλλά μπορούμε επίσης να φοράμε ωτοασπίδες ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου για να ενισχύσουμε την αίσθηση της γεύσης μας».
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνεχής ήχος του κινητήρα, καθώς και η συνθήκη της διαφοράς πίεσης και το πώς επηρεάζει τα αυτιά μας, διεγείρει το νεύρο του μέσου αυτιού που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά μας να γευόμαστε γλυκές και αλμυρές γεύσεις.
Ο δόκτωρ αναφέρει τη μεγάλη σημασία της ενυδάτωσης που είναι «απόλυτος απαραίτητη» και εάν βρισκόμαστε σε πτήση μεγάλων αποστάσεων ας σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε ρινικά σπρέι φυσιολογικού ορού, καθώς η πτήση 35.000 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον ξηρό αέρα μέσα στην καμπίνα, στεγνώνουν κοιλότητες στόματος και ρινικού κόλπου.