Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία άσκησαν πίεση στην Αυστρία και τη Βουλγαρία να απαγορεύσουν τις διακοπές σκι κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων σε μια προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός τουριστικών περιοχών της Αυστρίας κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις αφού η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ήθελε απαγόρευση διακοπών για σκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι ιταλικές και γαλλικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τη Γερμανία για την απαγόρευση των διακοπών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ανακοίνωσε ότι τα θέρετρα στη χώρα είναι απίθανο να ανοίξουν για τα Χριστούγεννα. Μια τελική απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες, αλλά ο Macron είπε ότι τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του Ιανουαρίου υπό καλές συνθήκες και ότι θα ήθελε να συντονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με το euronews .

Η Ελβετία, η οποία δεν είναι στην ΕΕ, είναι επίσης ανοιχτή και ορισμένα θέρετρα, συμπεριλαμβανομένων των Zermatt, Saas-Fee, Verbier, Engelberg και Andermatt, προσφέρουν ήδη έναν μικρό αριθμό ανελκυστήρων σε περιορισμένη βάση, με πλήρη ανοίγματα να αναμένονται ώρα μετά τις 5 Δεκεμβρίου.

Τα θέρετρα στη Σουηδία, η οποία έχει καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν επέβαλε ποτέ εθνικό κλείδωμα, είναι επίσης ανοιχτά για σκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλγαρία, απέρριψε επίσης την έκκληση της Γερμανίας να κλείσει τα χιονοδρομικά κέντρα.

Σύμφωνα με το CNN, είναι πλέον απίθανο να ξεκινήσει πλήρως η σεζόν σκι της Ευρώπης πριν από το 2021 και ακόμη και τότε θα μπορούσε να υποβληθεί σε ακυρώσεις και κλείσιμο της τελευταίας στιγμής.