Υπάρχουν περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες στον διάσημο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ένας κατάλογος τόπων που θεωρούνται εξαιρετικής αξίας για την ανθρωπότητα, είτε για πολιτιστικούς είτε για φυσικούς λόγους. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πάντα, από ευρωπαϊκές πόλεις έως τροπικά νησιά, αμερικανικά εθνικά πάρκα έως αφρικανικές εκκλησίες και απειλούμενα θαύματα που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Εδώ είναι οι επιλογές του Conde Nast Traveler για τα 30 πιο εντυπωσιακά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Άνγκορ Γουάτ, Καμπότζη

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor αποτελείται από 12 κύριους ναούς και δεκάδες μικρότερες κατασκευές, αλλά ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος ναός, ο Angkor Wat του 12ου αιώνα, είναι το αστέρι λόγω της τέχνης και του τεράστιου μεγέθους του: μια έκταση σχεδόν 99.000 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δασών.

Έργα του Αντόνι Γκαουντί, Ισπανία
Ο
Αντόνι Γκαουντί μπορεί να μην ήταν από τη Βαρκελώνη εκ γενετής (στην πραγματικότητα ήταν από το Ρέους, περίπου μιάμιση ώρα μακριά), αλλά τα κτίριά του έβαλαν την πόλη στο χάρτη: τους απόκοσμους πύργους της La Sagrada Familia, τα έγχρωμα ψηφιδωτά του πάρκου Güell και τα ιμπρεσιονιστικά λουλούδια της Casa Batlló (εικόνα).

Μπαγκάν, Μιανμάρ

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ιερούς χώρους στη γη, το Μπαγκάν διαθέτει ένα εξαιρετικό φάσμα βουδιστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων ναών, μοναστηριών, τοιχογραφιών και γλυπτών. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την παγόδα Shwesandaw (μία από τις πιο διάσημες από τις περισσότερες από 2.000 αρχαίες ναές και ιερά που έχουν απομείνει) για να απολαύσετε τη θέα του ηλιοβασιλέματος.

Bwindi Εθνικό Πάρκο, Ουγκάντα

Ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για πεζοπορία γορίλα, το Bwindi Impenetrable National Park καταλαμβάνει 124 τετραγωνικά μίλια στη νοτιοδυτική Ουγκάντα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η πειρατεία μέσα από την μπερδεμένη υπόφυση του πάρκου και το παχύ θόλο των δέντρων δεν είναι εύκολη δουλειά της ημέρας – αλλά θα νιώσετε σαν να έχετε τη ζούγκλα λίγο πολύ για τον εαυτό σας.

Βουδαπέστη (όχθες του Δούναβη), Ουγγαρία

Το κεντρικό τμήμα της Βουδαπέστης απεικονίζει μεγάλες περιόδους της ουγγρικής ιστορίας μέσω εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων όπως το Κοινοβούλιο (εικόνα), η Όπερα, η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών και η Αίθουσα Αγοράς.

Καναδικά βραχώδη ορεινά πάρκα, Καναδάς

Αποτελούμενα από τα εθνικά πάρκα Banff, Jasper, Kootenay και Yoho, τα καναδικά βραχώδη ορεινά πάρκα παρουσιάζουν τόσο τη γραφική ομορφιά όσο και την οικολογική σημασία της χώρας (θα βρείτε μερικές σημαντικές τοποθεσίες απολιθωμάτων εδώ). Τα 8.877 τετραγωνικά μίλια της περιοχής είναι γεμάτα με βουνοκορφές, παγετώνες, λίμνες, καταρράκτες, φαράγγια και ασβεστολιθικές σπηλιές.

Danxia Landform, Κίνα

Αυτά τα ριγέ, technicolor βουνά είναι η απάντηση της Μητέρας Φύσης στο Photoshop. Κόκκινα κοιτάσματα ψαμμίτη και ορυκτών συσσωρεύονται στο Γεωλογικό Πάρκο Danxia Landform της Κίνας για περισσότερα από 20 εκατομμύρια χρόνια, προκαλώντας το σουρεαλιστικό πολυεπίπεδο αποτέλεσμα.

Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Είτε το γνωρίζετε ως King’s Landing είτε απλά ως μία από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ελκυστικότητα του Ντουμπρόβνικ. Σας προτείνουμε να ανεβείτε στην κορυφή των γύρω τειχών για να απολαύσετε την πόλη – εκτείνονται εντελώς γύρω από την Παλιά Πόλη και μπορείτε να περπατήσετε ολόκληρο το μήκος των 1,2 μιλίων.

Νησιά Γκαλαπάγκος, Ισημερινός

Πρέπει πραγματικά να εξηγήσουμε τη γοητεία των Γκαλαπάγκος; Αν μπορείτε, κάντε τον επόμενο ταξιδιωτικό σας στόχο να επισκεφθείτε αυτό το άλλο διάστημα του Ισημερινού, με γιγάντιες χελώνες που μοιάζουν με δεινόσαυρους να ξυλοκοπούν μέσα από το ψηλό χορτάρι και τα πραγματικά μπλε πόδια.

Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Υπάρχει ένας λόγος που οι τουρίστες κατακλύζουν το συγκρότημα πυραμίδων της Γκίζας στην Αίγυπτο: Η Μεγάλη Πυραμίδα κατατάσσεται ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου και χρονολογείται πριν από 4.500 χρόνια. Τα εμβληματικά μνημεία αποτελούν μέρος των πυραμιδικών πεδίων του Μέμφις (της πρώτης πρωτεύουσας της Αρχαίας Αιγύπτου), τα οποία η UNESCO αναγνωρίζει για την πολιτική και αρχιτεκτονική της σημασία.

Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία

Αν και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος – το μεγαλύτερο ζωντανό πράγμα στη Γη – μπορεί να δει από το διάστημα, το καλύτερο πλεονεκτικό σημείο ανήκει στους δύτες που επισκέπτονται κάθε χρόνο. Αν πρέπει να επανεμφανιστείτε, κάντε το στο Whitsundays – δηλαδή στην παραλία Whitehaven, που συχνά θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου.

Κόλπος Χα Λονγκ, Βιετνάμ

Ο κόλπος Ha Long, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Βιετνάμ, είναι αγαπημένος για τα γαλάζια νερά του και την εξάπλωση των ασβεστολιθικών νησιών, όλα κατειλημμένα από τροπικά δέντρα και άγρια ζώα. Επιβιβαστείτε σε ένα σκάφος για να γνωρίσετε την ομορφιά – και τους σχετικούς μύθους και ιστορίες – της σμαραγδένιας λεκάνης που καλύπτεται από ομίχλη για τον εαυτό σας.

Εθνικό Πάρκο Iguazu, Αργεντινή

Στα σύνορα Αργεντινής-Βραζιλίας, οι καταρράκτες Iguazú στον υποτροπικό βορρά αποτελούνται από 200 πτώσεις που φτάνουν σε ύψος 200 ποδιών, καθιστώντας το μία από τις πιο εκπληκτικές τοποθεσίες στον κόσμο, τόσο οπτικά όσο και ακουστικά.

Ιστορικές περιοχές της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία

Η UNESCO επαινεί την Κωνσταντινούπολη για τον «ασύγκριτο ορίζοντα» της, που σχηματίστηκε από την ιδιοφυΐα των βυζαντινών και οθωμανών αρχιτεκτόνων τα τελευταία 2.000 χρόνια. Μην χάσετε τους τεράστιους θόλους, τα χρωματιστά ψηφιδωτά, τους μιναρέδες και την ισλαμική καλλιγραφία σε τοποθεσίες όπως το Μπλε Τζαμί και η Αγία Σοφία (εικόνα).

Τζαϊπούρ , Ινδία

Η πρωτεύουσα του Ρατζαστάν, γνωστή και ως η Ροζ Πόλη, δεν είναι το είδος του τόπου για να κρύψει τα αληθινά της χρώματα. Ο μαχαραγιάς της πόλης, Sawai Ram Singh II, διέταξε τα κτίρια να βαφτούν ένα πορτοκαλί-ροζ χρώμα το 1876 για μια βασιλική επίσκεψη από τον πρίγκιπα Αλβέρτο και τη βασίλισσα Βικτώρια. πολλά κτίρια στην παλιά πόλη της πόλης παραμένουν βαμμένα με αυτό το χρώμα σήμερα.

Ιστορικό Κέντρο της Κρακοβίας, Πολωνία

Φαίνεται ότι κάθε ευρωπαϊκή πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια όμορφη κεντρική πλατεία, αλλά θα υποστηρίζαμε ότι το Rynek Glówny της Κρακοβίας κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων. Η πλατεία ορίζεται από τον πύργο του δημαρχείου του 15ου αιώνα (τον οποίο μπορείτε και πρέπει να ανεβείτε), με το κάστρο Wawel που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO σε μικρή απόσταση με τα πόδια.

Λίμνη Νακούρου, Κένυα

Μέρος του συστήματος λιμνών της Κένυας στην κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος, η λίμνη Nakuru είναι γνωστή για την προσέλκυση λιονταριών, λεοπαρδάλων και σμήνους φλαμίνγκο που τρέφονται. Αν και η άνοδος της στάθμης του νερού τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των ροζ πουλιών, η προστατευόμενη περιοχή εξακολουθεί να είναι ένα θέαμα που πρέπει να δείτε, λόγω της ποικιλομορφίας της άγριας ζωής που προσελκύει.

Λαλιμπέλα, Αιθιοπία

Στη βόρεια Αιθιοπία, η μικρή πόλη Lalibela είναι γνωστή για τις 11 μεσαιωνικές εκκλησίες της λαξευμένες από μονολιθικό βράχο. Οι δομές, γεμάτες με κατακόμβες και τελετουργικά περάσματα, είναι συναρπαστικές. Το Σπίτι του Αγίου Γεωργίου, ή Biete Ghiorgis , είναι ιδιαίτερα διάσημο για το σταυροειδές σχεδιασμό του και το δίκτυο χαρακωμάτων, το οποίο το συνδέει με τις άλλες εκκλησίες.

Μάτσου Πίτσου, Περού

Ενώ τα περίπλοκα πέτρινα ερείπια του Μάτσου Πίτσου είναι έργο των ηγεμόνων των Ίνκας του 15ου αιώνα, όχι της Μητέρας Φύσης, είναι το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που το καθιστά τόσο δελεαστικό. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή της πεπλατυσμένης κορυφής ενός βουνού, το αρχαίο Θαύμα του Κόσμου επωφελείται από το διάσημο σκηνικό της Huayna Picchu, τις καταπράσινες επιφάνειες και ένα φράγμα από κορυφές των Άνδεων που, παρά τη φήμη του ορόσημου, σας κάνει να αισθάνεστε σαν να έχετε σκοντάψει σε ένα μυστικό.

Μετέωρα, Ελλάδα

Σαν να μην ήταν αρκετά εντυπωσιακά τα μοναστήρια που στέκονται ακόμα από τον 15ο αιώνα, τα κτίρια των Μετεώρων βρίσκονται περίφημα σε σχεδόν απρόσιτες κορυφές από ψαμμίτη στην κεντρική Ελλάδα. Οι γενναίοι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας – ένα από τα έξι μοναστήρια που στέκονται ακόμα όρθια – μέσω μιας σκάλας 140 σκαλοπατιών κομμένη στην πλευρά του γκρεμού.

Μοντ Σαιν-Μισέλ, Γαλλία

Ανεβαίνοντας από τεράστιες αμμοθίνες και ισχυρές παλίρροιες, το βραχώδες νησί Mont Saint-Michel εκπέμπει μια απόκοσμη εμφάνιση στη θέση του στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Γαλλίας στη Νορμανδία. Ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό, με ελικοειδείς δρόμους και μικροσκοπικά σπίτια, βρίσκεται στο νησί, αλλά το κόσμημα του στέμματος είναι αναμφίβολα το αβαείο του Mont Saint-Michel, που χτίστηκε το 708 μ.Χ.

Όρος Φούτζι, Ιαπωνία

Το όρος Φούτζι είναι εύκολα ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ιαπωνίας. Είτε το δείτε πλαισιωμένο με άνθη κερασιάς την άνοιξη είτε καλυμμένο με χιόνι και ομίχλη το χειμώνα, το βουνό των 12.388 ποδιών θα αφήσει απολύτως μια εντύπωση.

Δέλτα Οκαβάνγκο, Μποτσουάνα

Το καταπράσινο Δέλτα του Οκαβάνγκο – ένα δέλτα ποταμού 49 εκατομμυρίων στρεμμάτων στη βόρεια Μποτσουάνα – είναι σαν μια πραγματική εδέμ, όπου τσιτάχ, ζέβρες, βουβάλια και ρινόκεροι περιφέρονται ελεύθερα. Επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Αφρικής (το καλοκαίρι μας), μετά τις βροχές όταν το δέλτα πλημμυρίζει: Τα χόρτα της σαβάνας είναι χαμηλά, ενώ η ανάπτυξη κατά μήκος των υδάτινων οδών προσελκύει τόνους άγριας ζωής.

Πέτρα, Ιορδανία

Αυτή η ασύλληπτη πρόσοψη ύψους 147 ποδιών σμιλεμένη στην πλαγιά του βουνού της Ιορδανίας είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη όταν μαθαίνετε ότι χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ. Ο χώρος είναι ένας από τους πλουσιότερους και μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, όλοι σε ένα κυρίαρχο τοπίο κόκκινου ψαμμίτη.

Παλάτι Ποτάλα, Θιβέτ

Κάποτε το σπίτι του Δαλάι Λάμα, αυτή η πανύψηλη δομή του 17ου αιώνα λειτουργεί τώρα ως κρατικό μουσείο. Το τεράστιο παλάτι έχει 13 ορόφους και περισσότερα από 1.000 δωμάτια, καθώς και ιερά αιώνων. Για όσους επιθυμούν να ανέβουν στην ανάβαση των 12.000 ποδιών, η κύρια ανταμοιβή θα είναι το απόκοσμο Κόκκινο Παλάτι του συγκροτήματος, γεμάτο με τοιχογραφίες, στούπες και τάφους.

Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, Ρωσία

Εκτός από το ότι συνδέεται με τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα στη Ρωσία από τον 13ο αιώνα, η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας διαθέτει μια εκπληκτική ποικιλία ρωσικής ορθόδοξης αρχιτεκτονικής. Ενδεικτικές περιπτώσεις: οι θόλοι σε χρώμα καραμέλας της Βασιλικής του Αγίου Βασιλείου, η πρόσοψη από κόκκινα τούβλα του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου και τα πανύψηλα καμπαναριά του Κρεμλίνου.

Σαμαρκάνδη, Ουζμπεκιστάν

Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., η ιστορική πόλη της Σαμαρκάνδης διαθέτει μνημεία όπως το Τζαμί Registan, το Τζαμί Bibi-Khanum και το Αστεροσκοπείο Ulugh-Beg – όλα παρουσιάζουν τα λεπτομερή ψηφιδωτά και την αραβική καλλιγραφία που έχουν καθορίσει την ισλαμική αρχιτεκτονική.

Σοκότρα, Υεμένη

Σχεδόν 350 μίλια από τη νότια ακτή της Υεμένης, η Σοκότρα έχει τόσο την απόσταση όσο και τον σουρεαλισμό κάποιου παράξενου, μακρινού πλανήτη. Τα δέντρα αίματος του δράκου που μοιάζουν με UFO είναι το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του νησιού – σας τολμούμε να τα βρείτε στο φιλικό πάρκο της γειτονιάς σας.

Εθνικό Πάρκο Τονγκαρίρο, Νέα Ζηλανδία

Το Εθνικό Πάρκο Tongariro στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας έχει κερδίσει δύο χαρακτηρισμούς παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (γεωλογικούς και οικολογικούς) και είναι επίσης το παλαιότερο εθνικό πάρκο στη χώρα. Μέσα στο πάρκο βρίσκεται το Tongariro Alpine Crossing, μια πεζοπορική διαδρομή 12 μιλίων που σας μεταφέρει πέρα από τις σμαραγδένιες λίμνες του όρους Tongariro, οι οποίες παίρνουν το πανέμορφο πράσινο χρώμα τους από τα διαλυμένα ηφαιστειακά ορυκτά στο νερό.

Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Αυτό το ευρέως επισκέψιμο εθνικό πάρκο στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια περιέχει αλπικά λιβάδια, πέντε από τους υψηλότερους καταρράκτες του κόσμου, γιγαντιαία άλση sequoia και την εντυπωσιακή κοιλάδα Yosemite βάθους μισού μιλίου. Και όλη αυτή η ομορφιά δεν συνέβη εν μία νυκτί – η UNESCO αναφέρει την παγετώδη διάβρωση για εκατομμύρια χρόνια ως την αιτία για το εντυπωσιακό πάρκο που βλέπετε σήμερα.