sifnos2305«Βουλιάζουν από κόσμο τα ελληνικά νησιά»! Αν αναζητούσατε το δημοσιογραφικό κλισέ του καλοκαιριού, μόλις το βρήκατε!

Δεν θα μπορούσε άλλωστε κάποιος να το αντικρούσει εύκολα, με τον ελληνικό τουρισμό να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ αφίξεων το τελευταίο 16μηνο. Πολύ περισσότερο που φέτος αναμένεται να κάνουν διακοπές στη χώρα μας λίγο περισσότεροι από 19 εκατ. ξένοι επισκέπτες (+1 εκατ. σε σχέση με πέρυσι). Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 2-2,2 εκατ., «περαστικούς» (transit) στην πλειοψηφία τους από τα ελληνικά νησιά.

Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός πήρε πολύ γρήγορα μπόι, με ορατό τον κίνδυνο να μην αντέχει το (νέο) αυξημένο βάρος του. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του, ως το 2021, ο ελληνικός τουρισμός υπολογιζόταν να φθάσει σε αυτές τις επιδόσεις το 2017-2018!

Τι σημαίνει αυτό: οι «καλεσμένοι» όχι μόνο είναι περισσότεροι, αλλά ήρθαν και νωρίτερα απ’ ό,τι τους περίμενε η χώρα. Και το κυριότερο, ήρθαν σχεδόν όλοι μαζί! Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι «στριμώχνονται» στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να μη βουλιάζουν από κόσμο συγκεκριμένα δημοφιλή νησιά, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αφού η περίφημη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου (ξανα)έχασε το αεροπλάνο και δεν ήρθε στη χώρα μας μαζί με τους ξένους τουρίστες;

Οι εκρηκτικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τους τελευταίους 16 μήνες έφεραν την ίδια στιγμή στην επιφάνεια με ανάγλυφο τρόπο το τεράστιο χάσμα που έχει προκληθεί μεταξύ των κύριων τουριστικών περιοχών και των «άλλων», οι οποίες συντηρούνταν σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες πελάτες.

Ακόμα και στους δημοφιλέστερους προορισμούς, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του χώρου διαπιστώνουν ότι οι ξένοι τουρίστες μπορεί να καταφθάνουν κατά κύματα, αλλά ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα για να έρθουν στη χώρα μας.

Η επιβεβαίωση έρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Στα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου για το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς διαπιστώνεται αύξηση των εισπράξεων 10,6%. Αυτή, όμως, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ -1,83%, αποδίδεται στη συνολική αύξηση των αφίξεων κατά 17%. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα χρήματα που ξοδεύει κάθε ξένος που επισκέπτεται τη χώρα μας (μέση κατά κεφαλήν δαπάνη- ΜΚΔ) μειώθηκαν κατά 30 ευρώ ή 5,4%.

Αν συνυπολογίσουμε και τη σημαντική μείωση των «ανοιχτοχέρηδων» Ρώσων επισκεπτών (τουλάχιστον 10-20%) και αντίστοιχα κατά 12,6% των εισπράξεων από τους λιγότερους Γερμανούς τουρίστες, εύκολα αντιλαμβανόμαστε γιατί οι επαγγελματίες του χώρου δεν τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση ακόμα και στις περιοχές με την υψηλότερη κίνηση.

 

Ποιες περιοχές βουλιάζουν τον Αύγουστο

Η εικόνα που μεταφέρουν οι επαγγελματίες του χώρου από τις διάφορες περιοχές ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται και τα καταλύματα που υπάρχουν.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και στις περιοχές όπου, θεωρητικά, δεν πέφτει καρφίτσα υπάρχουν… άνυδρες νησίδες με μισοάδεια ξενοδοχεία. Όπως και το αντίστροφο, καθώς σε περιοχές με χαμηλή για την εποχή κίνηση υπάρχουν μονάδες που δεν έχουν διαθέσιμο δωμάτιο αυτήν την περίοδο.

Για να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα, όσο γίνεται κοντά στην πραγματικότητα, για την κίνηση στις διάφορες περιοχές, χρησιμοποιήσαμε τον ιστότοπο Booking.com μέσω του οποίου διαθέτουν τα δωμάτιά τους τα περισσότερα ελληνικά ξενοδοχεία και πολλά συμπληρωματικά καταλύματα.

Οι αναζητήσεις που κάναμε αφορούσαν κρατήσεις για διαμονή την περίοδο αιχμής στο διάστημα 4-10 Αυγούστου (6 διανυκτερεύσεις).

Τα ενδεικτικά αποτελέσματα της αναζήτησης (επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ενδεικτικά στοιχεία αφού δεν είναι δυνατόν να αποτυπωθεί με άλλον τρόπο η εικόνα) έδειξαν ότι ακόμα και στις περιοχές που θεωρητικά βουλιάζουν από κόσμο υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια. Εννοείται ότι αυτά είναι συνήθως πανάκριβα.

Από τους γνωστότερους προορισμούς την καλύτερη επίδοση δείχνει να επιτυγχάνει η Σαντορίνη αφού δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα στο 91% των ξενοδοχείων που τα διαθέτουν προς πώληση μέσω του Booking.com.

Για την ακρίβεια εμφανίζονται να υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα δωμάτια σε μόλις 62 καταλύματα από το σύνολο των 723 μονάδων που διέθεταν δωμάτια μέσω του συγκεκριμένου ιστότοπου.

Στη Μύκονο άφαντα είναι τα δωμάτια στο 89% των μονάδων του νησιού, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα σε μόλις 33 από τις 326 μονάδες που δέχονται κρατήσεις μέσω του ιστότοπου.

Σε μία από τις καλοκαιρινές μητροπόλεις της Ελλάδας, τη Ρόδο, τα δωμάτια έχουν κάνει φτερά στο 73% των μονάδων του νησιού, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στο 27% των ξενοδοχείων (σε 148 από το σύνολο των 566 καταλυμάτων της Ρόδου που δέχονται κρατήσεις μέσω Booking.com).

Παναγιώτης Υφαντής

euro2day