Όριο δύο ποτών από τα μπαρ του αεροδρομίου για να περιοριστεί η φασαρία των επιβατών στις πτήσεις πρέπει να επιβληθεί, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, Michael O’Leary.

Το κάλεσμα προήλθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο μετά την αναφερόμενη αύξηση της βίας σε αεροσκάφη αυτό το καλοκαίρι.

Οι επιθέσεις στο πλήρωμα καμπίνας ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιβατών είχαν γίνει συνηθισμένες, είπε.

Ο O’Leary κατηγόρησε κάποια επιθετική συμπεριφορά στους παραθεριστές που ανακατεύουν το αλκοόλ με άλλα ναρκωτικά.

«Δεν είναι τόσο εύκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να εντοπίσουν άτομα που έχουν μεθύσει στην πύλη, ειδικά αν επιβιβάζονται με δύο ή τρεις άλλους», ανέφερε.

«Όσο μπορούν να σηκωθούν και να ανακατευτούν θα περάσουν. Στη συνέχεια, όταν το αεροπλάνο απογειώνεται, βλέπουμε την κακή συμπεριφορά».

Θα χρειαζόταν τεχνολογία για την επιβολή περιορισμού δύο ποτών ανά κάρτα επιβίβασης με υπολογιστές σε κάθε μπαρ του αεροδρομίου να μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους.

«Τα αεροδρόμια, φυσικά, αντιτίθενται σε αυτό και λένε ότι τα μπαρ τους δεν εξυπηρετούν μεθυσμένους επιβάτες», είπε ο O’Leary. «Αλλά εξυπηρετούν τους συγγενείς του μεθυσμένου επιβάτη».

Η οικονομική αεροπορική εταιρεία έχει καταφύγει στον έλεγχο των χειραποσκευών των επιβατών που πετούν προς την Ίμπιζα.

Ο O’Leary είπε: «Συνήθως τους επιτρέπαμε να παίρνουν μόνο μπουκάλια νερό στο αεροσκάφος, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι ήταν γεμάτα βότκα. Τώρα δεν τους επιτρέπουμε ούτε να τα πάρουν.

«Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι που έπιναν πάρα πολύ τελικά έπεφταν ή αποκοιμιόντουσαν. Αλλά τώρα αυτοί οι επιβάτες έχουν πολύ πιο επιθετική συμπεριφορά που γίνεται πολύ δύσκολο να τη διαχειριστούμε. Οι επιβάτες που τσακώνονται μεταξύ τους είναι πλέον μια αυξανόμενη τάση στο αεροσκάφος».

Και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι όταν έχεις μια μέρα με μεγάλες καθυστερήσεις. Οι άνθρωποι περιμένουν γύρω στα αεροδρόμια και συνεχίζουν να μεταφέρουν αλκοόλ σε αυτά».

Η Sinead Quinn, υπεύθυνη για την εκπαίδευση για 14.000 άτομα πληρώματος καμπίνας της Ryanair, είπε ότι η αεροπορική εταιρεία είχε απαγορεύσει ορισμένους επιβάτες και μοιραζόταν όλο και περισσότερο πληροφορίες με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Είπε στην Daily Telegraph : «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πιο δύσκολο, ιδίως οι περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερο προφίλ. Έχετε ομάδες νέων, αλλά μπορεί να είναι οικογένειες και αυτοί που δεν περιμένετε».

Ο O’Leary μίλησε αφότου ένας Βρετανός παραθεριστής καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα για σεξουαλική επίθεση σε αεροσυνοδό σε πτήση της Ryanair από το Νιούκαστλ στη Μαγιόρκα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο άνδρας είχε αγγίξει το κάτω μέρος του αεροσυνοδού «με πρόστυχο τρόπο» αφού προσποιήθηκε ότι είχε πρόβλημα με την πιστωτική του κάρτα.

Ένας άνδρας συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο ως ύποπτος ότι επιτέθηκε σεξουαλικά μέλος του πληρώματος καμπίνας και έφτυσε το αφεντικό της σε πτήση Jet2 από το Μάντσεστερ στην Ίμπιζα.

Η Ryanair ζήτησε την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ νωρίς το πρωί στα μπαρ του αεροδρομίου πριν από την Covid, αφού μία από τις πτήσεις της έπρεπε να εκτραπεί λόγω αναστάτωσης επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία κατηγόρησε τους απείθαρχους επιβάτες που έπιναν αλκοόλ στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου πριν από την απογείωση για την αναστάτωση στην πτήση προς Ίμπιζα το καλοκαίρι του 2018.

Εν τω μεταξύ, η Ryanair εισάγει νέα δρομολόγια προς το Ντουμπρόβνικ, το Λιντς, το Ρέτζιο και το Σεράγεβο από το Λονδίνο αυτό το χειμώνα.

Ο O’Leary χρησιμοποίησε την εκτόξευση του δρομολογίου για να καλέσει τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να καταργήσει τα αεροπορικά τέλη επιβατών για όλα τα ταξίδια.

«Ως νησιωτική οικονομία στην περιφέρεια της Ευρώπης, είναι ζωτικής σημασίας η Ryanair να συνεχίσει να αυξάνει την αεροπορική πρόσβαση χαμηλού κόστους προς/από το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Η τουριστική ανάπτυξη της Βρετανίας παρεμποδίζεται από το UK APD, το οποίο επιβάλλει άδικα φόρο 13 λιρών σε όλους τους πολίτες/επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας τα αεροπορικά ταξίδια προς/από το Ηνωμένο Βασίλειο λιγότερο ανταγωνιστικά, ιδιαίτερα όταν άλλα κράτη της ΕΕ, όπως η Πολωνία, η Κροατία, η Ιταλία και Η Ισπανία μειώνει το κόστος και μειώνει τους φόρους, ενώ αναπτύσσεται ραγδαία.

«Εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταργήσει την APD σε όλες τις πτήσεις, η Ryanair θα ανταποκριθεί με ταχεία αύξηση της κυκλοφορίας για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων 1.000 νέων θέσεων εργασίας, 20 νέων αεροσκαφών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αύξηση 14% της κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 65 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως έως Το 2030, όπως ακριβώς κάναμε στην Ιταλία, όπου προσθέσαμε τρία νέα αεροσκάφη και πάνω από 20 νέα δρομολόγια μετά την απόφαση περιοχών, όπως η Καλαβρία, να καταργήσουν τον ιταλικό δημοτικό φόρο».