Προοπτικές προσέλκυσης δεκάδων χιλιάδων ποιοτικών τουριστών προσφέρει ο καταδυτικός τουρισμός στην Κύπρο, με τις αρμόδιες αρχές να κάνουν προσπάθειες εμπλουτισμού του καταδυτικού προϊόντος παρά τα νομικά και στρατηγικά κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Επαγγελματικών Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Νίκο Νικολάου σε κυπριακο site περίπου 50 χιλιάδες τουρίστες που επισκέφθηκαν την χώρα μας για διακοπές το 2017 έβαλαν στο πρόγραμμα τους τουλάχιστον μια κατάδυση σε ένα από τα πενήντα περίπου καταδυτικά σημεία που διαθέτει ο ενάλιος πλούτος της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι περίπου 25-30 χιλιάδες έμπειροι δύτες που επισκέφτηκαν τον προηγούμενο χρόνο την χώρα μας για τουλάχιστον μια εβδομάδα έβαλαν στο πρόγραμμα του περίπου 3-6 καταδύσεις σε ναυάγια, τεχνητούς ύφαλούς και άλλα φυσικά καταδυτικά σημεία της χώρας. Επίσης περίπου 20-30 χιλιάδες τουρίστες που ήρθαν την ίδια περίοδο στην χώρα μας δοκιμάσαν για πρώτη φορά την εμπειρία των καταδύσεων στο μαγικό υδάτινο βυθό του νησιού.

Την μερίδα του λέοντος του καταδυτικού τουρισμού της Κύπρου φαίνεται όμως να κερδίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του ναυαγίου Ζηνοβία, το οποίο βρίσκεται στον κόλπο της Λάρνακας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα ναυάγια του κόσμου. Περίπου 15-20 χιλιάδες τουρίστες καταδύθηκαν στο ναυάγιο Ζηνοβία το 2017, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Ανδρέα Παναγιώτου.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διαθέτει περίπου 50 καταδυτικές σχολές.

Από πλευράς πάντως του ΚΟΤ, όπως ανάφερε σε δηλώσεις της η αρμόδια λειτουργός Μαρία Σολωμού, «δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σε σχέση με το μέγεθος του καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο, καθώς δεν υπήρξε ικανοποιητική ανταπόκριση από τους εμπλεκόμενους».

Η κ. Σολωμού πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε να έχουμε ικανοποιητική συμμετοχή στην έρευνα του 2016/17, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα». Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει εξασφαλίσει ο Οργανισμός αφορούν το 2013.

Άνθιση του καταδυτικού τουρισμού

O καταδυτικός τουρισμός ανά το παγκόσμιο γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια, με δισεκατομμύρια ετήσιο τζίρο, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες. Σε μερικές χώρες όπως Ταϊλάνδη, Κανάρια Νησιά, Αίγυπτος και Μάλτα, το εισόδημα από τον καταδυτικό τουρισμό αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα της τουριστικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί διεθνώς έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού με περισσότερους από 25 εκατ. πιστοποιημένους δύτες σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 5 εκατ. είναι στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι 1,5 εκ. ευρωπαίοι πολίτες πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα ταξίδι το χρόνο σε κάποιο καταδυτικό προορισμό, δαπανώντας περισσότερα από €1,5 δισ.

Σημειώνεται ότι ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο του τουρισμού ιδιαίτερα ποιοτικό, καθώς ελκύει άτομα που θεωρούνται υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε πολύ μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Στα σπάργανα ο κλάδος στην Κύπρο

Για την Κύπρο ο καταδυτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα «δυνατά χαρτιά» για άμβλυνση της εποχικότητας και διαφοροποίηση του «παρωχημένου» τουριστικού μοντέλου ήλιος – θάλασσα – φαγητό της χώρας μας, αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τονίζουν ότι εκτός από τις καταδυτικές επιχειρήσεις (εκπαιδευτές, καταδυτικά κέντρα, τουριστικές καταδυτικές επιχειρήσεις, καταστήματα καταδυτικού υλικού), τροφοδοτούνται από τον καταδυτικό τουρισμό και πολλά συμπληρωματικά επαγγέλματα όπως τουριστικοί πράκτορες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα κλπ., καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος αφήνει γενικότερα περισσότερα χρήματα στην χώρα που επισκέπτεται.

Η υπεραλίευση το σημαντικότερο πρόβλημα

Ο υποθαλάσσιος πλούτος, οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και οι υφιστάμενες ξενοδοχειακές υποδομές, καθώς και ο νησιωτικός χαρακτήρας της Κύπρου ευνοούν την ανάδειξή της Κύπρου σε διεθνή καταδυτικό προορισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου τονίζουν οι ειδικοί είναι η έλλειψη νομοθεσίας που να ρυθμίζει το θέμα των καταδύσεων, και η έλλειψη θεσμοθετημένου προτύπου για τη λειτουργία των καταδυτικών κέντρων. Παράλληλα, τονίζουν ότι χρειάζεται να ποντιστούν περισσότερα και μεγαλύτερα σκάφη, να χαρτογραφηθούν όλα τα καταδυτικά σημεία της χώρας και να θεσπιστεί νομοθεσία που να απαγορεύει το ψάρεμα σε αυτά.

Έτσι, τονίζουν, ενώ τα ύδατα της χώρας μας θεωρούνται από τα πιο ζεστά και καθαρά και επιτρέπουν σχεδόν ολόχρονα τις καταδύσεις, (η θερμοκρασία τους κυμαίνεται μεταξύ 16 – 27 βαθμών Κελσίου και η καθαρότητα τους προσφέρει εξαιρετική ορατότητα που μπορεί να φτάνει και τα 40-50 μέτρα), υστερούν λόγω της υπεραλίευσης στην θαλάσσια ζωή, ώστε η Κύπρος να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν στον καταδυτικό τουρισμό.

Ο κ. Παναγιώτου μάλιστα ανέφερε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την προστασία της θαλάσσιας ζωής, η Κύπρος θα μπορούσε άμεσα να προσελκύσει μέχρι και 200 χιλιάδες δύτες. Τόνισε ότι ο κάθε δύτης ξοδεύει την μέρα μόνο για καταδύσεις περίπου 80- 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι σήμερα οι κύριες πηγές δυτών στην Κύπρο είναι η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές Χώρες και η Γαλλία.

Κενά και αυθαιρεσίες

Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η έλλειψη εγχώριας νομοθεσίας για τις καταδύσεις, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυθαιρεσίες. Τόνισε επίσης την ανάγκη ο καταδυτικός τουρισμός ο οποίος έχει εξαιρετικές προοπτικές για την χώρα, να μπει κάτω από την ομπρέλα κάποιου Οργανισμού.

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της λειτουργού του ΚΟΤ, η οποία ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση του θέματος των καταδύσεων θα βοηθούσε στην καλύτερη οργάνωση του προσφερόμενου προϊόντος κάτι που θα βελτίωνε τις προοπτικές ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού.

Επτά τεχνητοί ύφαλοί

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος της μειωμένης παρουσίας θαλάσσιας ζωής και τον εμπλουτισμό του καταδυτικού προϊόντος της χώρας μας, κινείται τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών με τη βύθιση σκαφών.

Ο Λειτουργός Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Α΄Γιώργος Παγιάτας ανέφερε σε δηλώσεις ότι μέχρι σήμερα έχουν ποντιστεί πέντε σκάφη.

Πρόκειται για το σκάφος «Nemesis III» που ποντίστηκε στην περιοχή Πρωταρά σε βάθος 23 μέτρων, τα σκάφη «Costandis» και «Lady Thetis» τα οποία ποντίστηκαν στην περιοχή Δασούδι-Λεμεσού σε βάθος 25 μέτρων και τα σκάφοι «Laboe» στη θαλάσσια περιοχή Πάφου και το πολεμικό σκάφος «Κερύνεια» στη θαλάσσια περιοχή «Περνέρα», στην Αγία Νάπα, τα οποία βυθίστηκαν στο ίδιο περίπου βάθος.

Δύο ακόμα σκάφη θα βυθιστούν σε Λάρνακα και Πόλη Χρυσοχούς, στο πλαίσιο της κατασκευής τεχνητών υφάλων.

Ο κ. Παγιάτας εξήγησε ότι η δημιουργία τεχνητών υφάλων συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη και στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, στην αναβάθμιση του οικοσυστήματος καθώς και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Πρόσθεσε ότι οι τεχνητοί ύφαλοι είναι κατασκευές σκόπιμα τοποθετημένες στον θαλάσσιο πυθμένα, οι οποίες στοχεύουν στη μίμηση των ιδιοτήτων που παρέχει ένας φυσικός ύφαλος: δηλαδή λειτουργούν ως καταφύγιο, χώρος διατροφής, αναπαραγωγής, ανάπτυξης και αύξησης σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού των έμβιων θαλάσσιων οργανισμών.

Ζηνοβία: Στα διασημότερα ναυάγια του κόσμου

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ναυάγιο του πλοίου Ζηνοβία θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου. Πρόκειται για Σουηδικό οχηματαγωγό 172 μέτρων τύπου Ρο-Ρο, το οποίο βυθίστηκε στις 7 Ιουνίου 1980 στο παρθενικό του ταξίδι έξω από το λιμάνι Λάρνακας.

Το πλοίο και μέρος του φορτίου του είναι άθικτα, καθιστώντας το συναρπαστικό για εξερεύνηση. Στο ναυάγιο υπάρχει επίσης αφθονία θαλάσσιας ζωής, με αγέλες, καθώς με διάταγμα του Υπ. Γεωργίας απαγορεύεται η αλίευση.             Πηγή: Stockwatch