Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος και εμβληματικού ταυτόχρονα deal, τελεσφόρησε. Πρόκειται για την υπογραφή της συμφωνίας ύψους 214 εκατ. ευρώ που αφορά την αγορά της κατασκευαστικής Άκτωρ από την Intrakat.

Επισημαίνεται ότι το ποσό των 100 εκατ. θα εισπραχθεί με την ολοκλήρωσή της ως μετοχική αξία, ενώ το ποσό των 114 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σταδιακά εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού, για την αγοραπωλησία της κατασκευαστικής από τον Όμιλο Ελλάκτωρ.

Τούτων δοθέντων για την Ελλάκτωρ η πώληση της Άκτωρ σηματοδοτεί ενίσχυση της ρευστότητας, επικέντρωση σε κερδοφόρες δραστηριότητες αλλά και περαιτέρω ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής του θέσης.

Με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η INTRAKAT καθίσταται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα διαθέτει ανεκτέλεστο έργων ύψους 4 δισ. ευρώ (2,7 δισ. η Άκτωρ και 1,3 δισ. η INTRAKAT – στοιχεία 9μήνου 2022).

Η συμφωνία των δύο πλευρών δεν περιλαμβάνει την επίσης θυγατρική της Ελλάκτωρ «Άκτωρ Παραχωρήσεις» και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δυο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα.

Σημειώνεται ότι οι νέες συμβάσεις έργων που υπέγραψε ο Όμιλος INTRAKAT στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 ανέρχονται σε 406,4 εκατ., ευρώ, ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους 723 εκατ. Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα 148,3 εκατ., η INTRAKAT και στα 380 εκατ. η Άκτωρ.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η INTRAKAT ενίσχυσε περαιτέρω την κεφαλαιακή της βάση μετά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 100 εκατομμύριων ευρώ που ολοκλήρωσε στα τέλη του Ιανουαρίου, με στόχο να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου το οποίο εστιάζει σε Κατασκευές – Υποδομές, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις, Διαχείριση Απορριμμάτων και Real Estate.

Το στοίχημα

Σύμφωνα με κύκλους του ομίλου, για τη διοίκηση της INTRAKAT, το στοίχημα της επόμενης μέρας δεν είναι απλά η αύξηση των έργων και του ανεκτέλεστου, αλλά η κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σύγχρονους όρους, που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά χάρη στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους (βιωσιμότητα, πράσινα υλικά, κοινωνικό αποτύπωμα).