Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι περιέχουν τα πιο ποικίλα οικοσυστήματα στον πλανήτη και είναι γεμάτα ζωή, ομορφιά και θρεπτικά συστατικά για τους ωκεανούς μας. Προστατεύουν τις ακτές από τις επιζήμιες επιπτώσεις των καταιγίδων και των κυμάτων και είναι απαραίτητες για τη ζωή των ωκεανών.

Δυστυχώς, χάρη στη ρύπανση, την αλλαγή του κλίματος, την υπεραλίευση και τη δηλητηρίαση, οι ύφαλοι πεθαίνουν με ανησυχητικούς ρυθμούς, υποφέρουν αναντικατάστατες ζημιές και πολλές φορές πεθαίνουν εντελώς.

Επίσης, ανησυχητικό είναι ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πεθαίνουν από τη χρήση αντηλιακών μας.

Τα περισσότερα αντηλιακά περιέχουν χημικές ουσίες , οι οποίες βγαίνουν από το δέρμα μας στο νερό και έρχονται σε επαφή με κοραλλιογενείς υφάλους, προκαλώντας μεταλλάξεις στη λεύκανση των κοραλλιών. Αυτό σκοτώνει το κοράλλι και απομακρύνει το όμορφο χρώμα του, αφήνοντας πίσω ένα λευκό σκελετό.

Πολλά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να προσπαθήσουν να σώσουν τους κοραλλιογενείς υφάλους από ζημιές και θάνατο.

Fairmont Mayakoba , Μεξικό

Στην Playa del Carmen του Μεξικού, το Fairmont Mayakoba εργάζεται σκληρά για να αποκαταστήσει τους πολύτιμους κοραλλιογενή υφάλους της θάλασσάς του. Επιτρέπει στους επισκέπτες του θέρετρου να κάνουν βουτάνε στη θάλασσα με αναπνευστήρα και οδηγό, για να δουν το έργο που γίνεται για την αποκατάσταση του ύφαλου.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης των κοραλλιογενών λειτουργεί ως εξής:

Πρώτα φυτεύονται θραύσματα κοραλλιών που έχουν διασωθεί από διάφορες περιοχές, σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο ιστός τους και να “γιατρευτούν” οι ουλές τους. Αφού σταθεροποιηθούν, τα θραύσματα μετά μεταμοσχεύονται σε επιλεγμένες θέσεις χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες βάσεις στερεωμένες στην άμμο, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούνται και να μεγαλώνουν σε μεγαλύτερα κομμάτια κοραλλιογενών υφάλων. Μέχρι στιγμής, το θέρετρο έχει ήδη φυτεύσει 1500 κοράλλια βάσης και περίπου το 80% είναι ακόμα ζωντανό.

Round Hill Hotel and Villas, Τζαμάικα

Τα κοράλλια με χρυσές διακλαδώσεις ήταν οι κύριοι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Τζαμάικα πριν από τη δεκαετία του 1980. Όμως οι περισσότεροι πέθαναν από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, γεγονός που εμπόδισε την ισορροπία του οικοσυστήματος. Σήμερα, το Round Hill εργάζεται για να τα φέρει πίσω. Σε συνεργασία με τους τοπικούς επιστήμονες της , το θέρετρο τείνει σε έναν “κοραλλιογενή κήπο” και σχεδιάζει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να αναδημιουργήσει 5.000 κοράλλια στους κήπους υφάλων του Round Hill.

Μέχρι στιγμής έχουν φυτεύσει 1.100 χρυσά κοράλλια για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Αυτά τα κοράλλια παρέχουν ένα φυσικό περιβάλλον για ψάρια, αστακούς και καβούρια και αυξάνουν τον αριθμό των θαλάσσιων ζωών. Οι “κηπουροί ” συλλέγουν από τα κοράλλια σαλιγκάρια και σκουλήκια, μεταξύ άλλων και στη συνέχεια φυτεύουν τα καλλιεργούμενα κοράλλια πίσω στον ύφαλο, ανανεώνοντας την ισορροπία του υφάλου του θέρετρου.

Aqua-Aston Hospitality, Χαβάη

Η Aqua-Aston Hospitality, με την επιρροή του νέου αντηλιακού νόμου στη Χαβάη που από το 2021 θα απαγορεύει τα αντηλιακά που προκαλούν βλάβες στους υφάλους. Η εταιρεία διαθέτει 40 ξενοδοχεία που προσφέρουν δείγματα αντηλιακών χωρίς επιβλαβείς χημικές ουσίες . Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περίπου 100.000 δείγματα αντηλιακής προστασίας . Η Aqua Aston πιστώθηκε επίσης ως ιδρυτικό μέλος της πρώτης παγκόσμιας ημέρας των υφάλων στις 1 Ιουλίου 2019.

The Brando, Πολυνησία

Το Brando εργάζεται για να σώσει τα κοράλλια κοιτώντας προς το μέλλον. Το Πρόγραμμα Οξείδωσης του Ωκεανού του θέρετρου, κάνει μια χημική ανάλυση του νερού γύρω από τα κοράλλια για να μετρήσει τον καθημερινό «χτύπο της καρδιάς» του ύφαλου, προκειμένου να καθορίσει την υγεία των υφάλων.

Το οξυγόνο, το pH και άλλες χημικές ουσίες δείχνουν πόσο γρήγορα μεγαλώνουν και βοηθούν στην πρόβλεψη της μελλοντικής υγείας τους.

Επίσης το θέρετρο διεξάγει πειράματα σε ορισμένους υφάλους για να προσομοιώσει τις συνθήκες που θα επικρατούν 100 χρόνια από τώρα. Αυτό βοηθά στην πρόβλεψη της τύχης των κοραλλιογενών υφάλων ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Ο ύφαλος σε αυτήν την περιοχή δοκιμάζει τις συνθήκες που οι ύφαλοι αναμένεται να υποστούν περίπου 100 χρόνια από τώρα, δίνοντας στους επιστήμονες και τους επισκέπτες την ευκαιρία να μελετήσουν έναν φουτουριστικό ύφαλο.

Four Seasons Koh Samui, Ταϊλάνδη

Ο θαλάσσιος βιολόγος του ξενοδοχείου, Benjawan Sansittisakunlird οδηγεί τους επισκέπτες του Four Seasons σε καταδύσεις με αναπνευστήρα κατά μήκος του ύφαλου που γειτνιάζει με το θέρετρο της Ταϊλάνδης. Μέχρι σήμερα, το θέρετρο έχει φυτευτεί 16.000 θραύσματα κοραλλιών στη θάλασσα και ο ύφαλος παρακολουθείται τακτικά. Μετά το ψαροντούφεκο, ο Benjawan βοηθά τους επισκέπτες να αναγνωρίσουν είδη κοραλλιών, όπως τα κοράλλια των γαλαξιών.

Όσοι επιθυμούν μια βαθύτερη βουτιά στη ζωή των κοραλλιών μπορούν να μάθουν γι ‘αυτό στο θέρετρο μέσω της εβδομαδιαίας Coral Talk, η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στον κόσμο της αναγέννησης των κοραλλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επισκέπτες μπορούν να βοηθήσουν στο να συλλεχθούν κομμάτια κοραλλιών από τον ύφαλο, τα οποία ανακατασκευάζονται σε ειδικά εξοπλισμένους σταθμούς και στη συνέχεια μεταφέρονται σε υποθαλάσσια πλατφόρμα.

Banyan Tree Vabbinfaru, Μαλδίβες

Σε ένα συνέδριο με εφευρέτες , το θέρετρο χρησιμοποιεί χαλύβδινες κατασκευές με ρεύματα χαμηλής τάσης για την προώθηση της εναπόθεσης ανθρακικού ασβεστίου μέσω της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης θαλάσσιου νερού.

Η ιδέα είναι ότι τα κοράλλια θα αυξηθούν γρηγορότερα, καθώς το ανθρακικό ασβέστιο χρησιμοποιείται για τους σκελετούς των κοραλλιών. Οι δοκιμές καθορίζουν αν ένα ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης βοηθά στην ανάπτυξη και στην υγεία των κοραλλιών.

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Η χαλύβδινη δομή σε σχήμα ηφαίστειο στο Vabbinfaru, που ονομάζεται Lotus, παρέχει ένα υγιές περιβάλλον σε κοράλλια και ψάρια και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για όσους επιθυμούν να περιηγηθούν στην επιφάνεια της θάλασσας,να δουν τη γέννηση ενός νέου κοραλλιογενή υφάλου.

Anse Chastanet, Άγιος Λουκιανός

Αυτό το θέρετρο, σερβίρει το πρόβλημα στο μενού του. Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα εδώ είναι το Lionfish, ένα από τα πιο καταστροφικά και επεμβατικά είδη ψαριών στην Καραϊβική. Προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε κοραλλιογενείς υφάλους, τρέφοντας με ψάρια που τρώνε τα φύκια από τους υφάλους. Χωρίς τα φυτοφάγα ψάρια να τρώνε άλγη, οι ύφαλοι γίνονται ανθυγιεινοί και μπορούν να πεθάνουν.

Το Anse Chastanet σερβίρει ένα μενού πολλαπλών επιλογών που περιλαμβάνει Lionfish και συμπληρώνεται με διάφορα είδη κρασιών και θέα στην παραλία.