Είναι σαφές ότι ο συνηθισμένος μπουφές στα ξενοδοχεία δεν θα είναι ο ίδιος ποτέ ξανά στο μέλλον. Ποιες άλλες «θυσίες» για χάρη της ασφάλειας των τουριστών είναι έτοιμες να κάνουν οι αλυσίδες ξενοδοχείων στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Μεχμέτ Ερσόι.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού , ο οποίος προηγουμένως ανακοίνωσε την κυκλοφορία «υγειονομικών πιστοποιητικών» για τουριστικές εγκαταστάσεις, περιέγραψε τις κύριες κατευθύνσεις για την ταχεία αποκατάσταση του τουρισμού. Ο κ. Ερσόι χαρακτήρισε αυτό το σχέδιο ως έναν «οδικό χάρτη» που σχηματίστηκε μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με ξενοδόχους και άλλους φορείς του κλάδου.

Έτσι, μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά τα ξενοδοχεία τα οποία θα λάβουν «πιστοποιητικά υγείας». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούν μόνο με τα μισά δωμάτια διαθέσιμα. Έτσι, εάν το ξενοδοχείο διαθέτει 500 δωμάτια, μόνο 250 μπορούν να παρασχεθούν για τους τουρίστες.

Συγχρόνως, δε θα υπάρχει οποιαδήποτε μορφή “ανοιχτού μπουφέ”: αντ ‘αυτού, οι επισκέπτες θα σερβίρονται με ένα συγκεκριμένο μενού και η εξυπηρέτηση θα μοιάζει περισσότερο περισσότερο με την υπηρεσία “a la carte”, χωρίς τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης.

Στα εστιατόρια του ξενοδοχείου, ο αριθμός των τραπεζιών θα μειωθεί για να διασφαλιστεί ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης. Στο μέλλον, τέτοια πρωτόκολλα ασφάλειας υγιεινής θα επεκταθούν σε εστιατόρια, καφετέριες και χώρους διασκέδασης.

Η κοινωνική απόσταση θα γίνει υποχρεωτική και στις παραλίες με λιγότερες ξαπλώστρες. Εάν το επιτρέπει η περιοχή, τα ξενοδοχεία μπορούν να κανονίζουν να εκχωρήσουν στις οικογένειες μια συγκεκριμένη περιοχή με ξαπλώστρες στην παραλία ή την πισίνα.

Αυξημένες θα είναι επίσης οι απαιτήσεις για το προσωπικό του ξενοδοχείου: οι εργαζόμενοι θα κάνουν καθημερινά τεστ για τον ιό, θα φορούν μάσκα, γάντια και ειδικά προστατευτικά ρούχα.

Τα ξενοδοχεία με “πιστοποιητικά υγείας” θα πρέπει να παρέχουν υποχρεωτικά 24ωρη παρουσία ιατρικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, εάν βελτιωθεί η κατάσταση στην Τουρκία και τον κόσμο, στο τέλος Μαΐου θα ανοίξουν ξενοδοχεία με “πιστοποιητικά υγείας” και θα ξεκινήσουν εσωτερικές συγκοινωνιακές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων.

Σε δεύτερο στάδιο, η Τουρκία θα επιτρέψει την εναέρια κυκλοφορία με τις χώρες όπου η πανδημία θα μειωθεί και στις οποίες δεν θα καταγράφονται νέες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Ερσόι, η έναρξη του ξένου τουρισμού αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τα πρωτόκολλα υγείας θα επηρεάσουν επίσης τα αεροπορικά ταξίδια. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος, ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιες πτήσεις, θα υπάρχουν ειδικά μέτρα στο αεροσκάφος και το μεσαίο κάθισμα θέσεων θα παραμείνει κενό.

Ο αριθμός των επιβατών που μπορούν να ταξιδέψουν με σκάφος ή άλλη μεταφορά κατά τη διάρκεια εκδρομών με πλοίο θα είναι επίσης περιορισμένος.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αλικαρνασσού, η αλλαγή του συστήματος τροφίμων σε μεγάλα ξενοδοχεία θα κάνει τη διαμονή σε διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία πιο δημοφιλή από ότι σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ταξιδιωτικών Πρακτορείων της Τουρκίας (TÜRSAB) Firuz Baglikaya σημείωσε στο παρελθόν ότι πρέπει να είναι οι τουρίστες προετοιμασμένοι για υψηλότερες τιμές στη διαμονή στην Τουρκία, καθώς τα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα.