Πολλοί ειδικοί δίνουν στη χώρα του Νείλου καλές πιθανότητες να βγει από την κρίση σχετικά νωρίς και αυτό γιατί η Αίγυπτος διαθέτει μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με μειωμένη χωρητικότητα, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για τη διατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

“Η χώρα έχει το πλεονέκτημα ότι προσφέρει πολλά αυτόνομα τουριστικά κέντρα όπως ο κόλπος Makadi, η Χουργκάντα και η Marsa Alam”, λέει ο Αντρέας Ρίτγκερς, επικεφαλής τουρισμού του Schauinsland-Reisen.

Οι ντόπιοι τείνουν να ζουν λιγότερο σε αυτές τις περιοχές όλο το χρόνο, περνώντας τον περισσότερο χρόνο τους εκεί εποχιακά για να εργαστούν. Αυτό επιτρέπει αποτελεσματικά μέτρα για να ξεκινήσει εκ νέου ο τουρισμός.

“Με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό που φτάνει θα μπορεί να μπει σε καραντίνα για κάποιο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει τη δουλειά”, είπε ο κ. Ρίτγκερς.

Το αντίθετο έγινε όταν η Αίγυπτος έκλεισε την τουριστική επιχείρηση τον Μάρτιο, το εργατικό δυναμικό δεν ταξίδεψε αμέσως στην πατρίδα τους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι έμειναν αρχικά σε καραντίνα στον τόπο εργασίας τους για λίγο για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού.

Οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων συγκεκριμένα – αλλά όχι μόνο – έκαναν φιλόδοξα σχέδια για νέες πρακτικές υγιεινής. Τα ξενοδοχεία συνήψαν συμβόλαια με γνωστές εταιρείες απολύμανσης. Για παράδειγμα, τα δωμάτια θα απολυμαίνονται πλήρως μετά την αναχώρηση του επισκέπτη.

Συγχρόνως, προβλέπονται δραστικές αλλαγές στους μπουφέδες αλλά και τις διαδικασίες check-in. Αυτό θα οδηγήσει σε πολλές διαδικασίες ψηφιοποίησης πιο σύντομα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ολόκληρη η αλυσίδα αξίας – πτήση, μεταφορά, ξενοδοχείο και επιστροφή – δοκιμάζεται. Ένα πρόβλημα στην Αίγυπτο, για παράδειγμα είναι ότι πολλοί τουρίστες που έχουν ταξιδέψει στη χώρα λαμβάνουν βίζα στα αεροδρόμια. Θα πρέπει να εξεταστούν και εδώ νέες διαδικασίες.

Η μεταφορά με λεωφορείο θα συνεχίσει να παίζει τον κύριο ρόλο. Αλλά εδώ – παρόμοια με τις αεροπορικές εταιρείες – υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή της ρύθμισης θέσεων ή το βαθμό στον οποίο οι θέσεις μεταξύ επιβατών παραμένουν ελεύθερες.