Το εθνικό lockdown διάρκειας 3 εβδομάδων της Αυστρίας ολοκληρώνεται βήμα-βήμα, ξεκινώντας από τις 12 Δεκεμβρίου 2021. Καθώς το ποσοστό μόλυνσης έχει μειωθεί, η χώρα θα επιτρέψει περιφερειακά κλιμακωτά ανοίγματα.

Τα ταξίδια στην Αυστρία για τουριστικούς σκοπούς θα είναι και πάλι δυνατά για εμβολιασμένους και άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν αναρρώσει πλήρως .

Η είσοδος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές και ορισμένες άλλες χώρες εξακολουθεί να είναι δυνατή χωρίς καραντίνα, εάν μπορείτε να δείξετε απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, προηγούμενης μόλυνσης ή δοκιμασίας PCR.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την είσοδο στην Αυστρία

Όλοι όσοι εισέρχονται στην Αυστρία πρέπει να επιδεικνύουν οποιοδήποτε από αυτά τα τρία έγγραφα :

Δοκιμή PCR

Κατά την άφιξη, πρέπει να δείξετε μια εξέταση PCR όχι μεγαλύτερη των 72 ωρών, η οποία πρέπει να εκδοθεί από ιατρική αρχή. Αυτό περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας από 12 ετών. Τα τεστ αντιγόνου δεν ισχύουν πλέον για την είσοδο στην Αυστρία.

Παρακαλείστε να σημειώσετε: Κατά τη διαμονή σας στην Αυστρία, ισχύει ο κανόνας 2-G. Αυτό σημαίνει ότι μόνο αποδείξεις εμβολιασμού/προηγούμενων λοιμώξεων γίνονται δεκτές για την είσοδο σε κάθε είδους καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κέντρα αναψυχής, γυμναστήρια, πολιτιστικά ιδρύματα (κινηματογράφοι, θέατρα κ.λπ.), για χρήση τελεφερίκ/λιφτ του σκι και για υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα (όπως κομμωτήρια). Ένα τεστ Covid-19 δεν αρκεί.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τα ακόλουθα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων ανάμειξης και αντιστοίχισης) αναγνωρίζονται για την ΕΙΣΟΔΟ στην Αυστρία: BioNtech/Pfizer, AstraZeneca, Covishield, Johnson & Johnson, Moderna, Sinovac και Sinopharm. Θεωρείστε πλήρως εμβολιασμένοι:

εάν έχετε λάβει και τις δύο δόσεις AstraZeneca, Covishield, BioNtech/Pfizer, Moderna, Sinopharm ή Sinovac. Ήεάν έχετε λάβει τη μία δόση Johnson & Johnson τουλάχιστον 22 ημέρες πριν την άφιξη. Ήεάν είχατε COVID και έχετε λάβει μία δόση εμβολιασμού (απαιτείται απόδειξη προηγούμενης μόλυνσης).

Το πιστοποιητικό εμβολίου ισχύει για 270 ημέρες μετά τη 2η δόση για εμβόλια 2 δόσεων. Για άτομα με προηγούμενη λοίμωξη + έναν εμβολιασμό, ισχύει για 270 ημέρες μετά από αυτή τη μία δόση. Εάν έχετε κάνει τρίτο/επιπρόσθετο/αναμνηστικό εμβόλιο, ισχύει για 270 ημέρες από την τρίτη εμβολιασμό. Για εμβόλια που απαιτούν μόνο μία δόση, ισχύει από την 22η ημέρα για 270 ημέρες από την ημερομηνία εμβολιασμού. Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 120 ημέρες μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τρυπήματος και τουλάχιστον 14 ημέρες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τρυπήματος.

Λάβετε υπόψη ότι τα Covishield, Sinopharm και Sinovac γίνονται δεκτά μόνο για είσοδο στην Αυστρία . Τα Covishield, Sinopharm και Sinovac δεν γίνονται δεκτά για είσοδο σε οποιοδήποτε τύπο καταλυμάτων, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κέντρα αναψυχής, γυμναστήρια, πολιτιστικά ιδρύματα, σε τελεφερίκ/λιφτ του σκι και για υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα.

Απόδειξη Παρελθούσας Λοίμωξης

Μπορείτε να εισέλθετε στην Αυστρία για 180 ημέρες μετά από μόλυνση από SARS-CoV-2. Ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης, μια ιατρική επιβεβαίωση (τεστ PCR) ή μια ειδοποίηση σχετικά με την υποχρέωση σε καραντίνα θεωρούνται ως απόδειξη. Η απόδειξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων δεν ισχύει πλέον για είσοδο στην Αυστρία.

Ποια απόδειξη γίνεται αποδεκτή

Η απόδειξη δοκιμής PCR, εμβολιασμού ή προηγούμενης λοίμωξης μπορεί να είναι πιστοποιητικό γιατρού, επίσημο αποτέλεσμα δοκιμής, πιστοποιητικό εμβολιασμού/κάρτα εμβολιασμού/διαβατήριο εμβολίου (συμπεριλαμβανομένου ενός pdf από ηλεκτρονικό διαβατήριο εμβολίου, είτε στο τηλέφωνό σας είτε σε έντυπη μορφή ), ή επίσημο/ιατρικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει λοίμωξη στο παρελθόν, είτε στα γερμανικά είτε στα αγγλικά.

Εάν το πρωτότυπο πιστοποιητικό σας δεν είναι στα αγγλικά ή στα γερμανικά, χρησιμοποιήστε αυτό το επίσημο πιστοποιητικό υγείας στα γερμανικά ή στα αγγλικά ως απόδειξη.

Εάν δεν μπορείτε να επιδείξετε κάποιο από αυτά τα έγγραφα, θα πρέπει να κάνετε PCR εντός 24 ωρών από την άφιξή σας στην Αυστρία (παρακαλούμε σημειώστε ότι ΘΑ χρειαστεί να επιδείξετε απόδειξη πλήρους εμβολιασμού/προηγούμενης μόλυνσης κατά το check in σε ξενοδοχείο). Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να εγγραφείτε ψηφιακά πριν ταξιδέψετε για να λάβετε άδεια πριν από το ταξίδι και θα πρέπει να επιδείξετε απόδειξη στα σύνορα (είτε ψηφιακά είτε σε έντυπη μορφή).

Ημερομηνίες έναρξης λειτουργίας όλων των τύπων καταλυμάτων και εστιατορίων/καφέ/πανδοχείων στις αυστριακές επαρχίες:

από 12 Δεκεμβρίου: Tirol, Vorarlberg, Burgenland
από 17 Δεκεμβρίου: Σάλτσμπουργκ, Στυρία, Καρινθία, Κάτω Αυστρία
από 20 Δεκεμβρίου: Βιέννη

Στην Άνω Αυστρία, το lockdown θα λήξει στις 17 Δεκεμβρίου.

Μετά το lockdown, ο κανόνας “2-G” ισχύει ξανά

Μετά το τέλος του τρέχοντος lockdown, ο κανόνας “2-G” (απόδειξη πλήρους εμβολιασμού/προηγούμενη μόλυνση) θα ισχύσει και πάλι στην Αυστρία, καθώς και απαιτήσεις για μάσκα FFP2 σε πολλές περιοχές. Για την ασφάλεια των ντόπιων και των επισκεπτών, θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Για ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κέντρα αναψυχής, γυμναστήρια, πολιτιστικά ιδρύματα (κινηματογράφοι, θέατρα κ.λπ.), χριστουγεννιάτικες αγορές, λιφτ του σκι/τελεφερίκ και υπηρεσίες που σχετίζονται με το σώμα (όπως κομμωτήρια) είναι υποχρεωτική η απόδειξη πλήρους εμβολιασμού/ανάρρωσης (εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών).

Τα τεστ COVID (τόσο PCR όσο και αντιγόνο) δεν ισχύουν ως “δοκιμές εισόδου”.
Απαιτούνται μάσκες FFP2 σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους σε κλειστούς χώρους. Σε εστιατόρια/καφετέριες/πανδοχεία, πρέπει να φοράτε μάσκα FFP2 όταν δεν κάθεστε στο τραπέζι σας. Σε όλους τους τύπους καταλυμάτων, οι μάσκες FFP2 είναι υποχρεωτικές σε δημόσιους κλειστούς χώρους.

Τα εστιατόρια/καφετέριες/πανδοχεία πρέπει να κλείνουν στις 23:00. Κλειστά παραμένουν προς το παρόν τα μπαρ και τα κλαμπ. Το Après-ski δεν είναι δυνατό.

Προϋποθέσεις για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της Βιέννης

Κατά την άφιξη στο ξενοδοχείο, απαιτείται επιβεβαίωση εμβολιασμού ή απόδειξη επιβίωσης της μόλυνσης από τον Covid-19.

Οι ακόλουθοι κανόνες ισχύουν για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον EMA ή με εμβόλιο που έχει περάσει από τη διαδικασία EUL (Emergency Use Listing) του ΠΟΥ:

Η απόδειξη εμβολιασμού για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ισχύει για 270 ημέρες από την ημερομηνία του δεύτερου εμβολιασμού.

Τα εμβόλια που χορηγούνται ως εφάπαξ δόση (π.χ. Johnson & Johnson) ισχύουν από την 22η ημέρα μετά τον εμβολιασμό για συνολικά 270 ημέρες από την ημερομηνία του εμβολιασμού. Από τις 3 Ιανουαρίου 2022, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Johnson & Johnson θα χρειάζονται μια δεύτερη δόση για να λάβουν Green Pass.

Ο εμβολιασμός ισχύει για 360 ημέρες από την ημερομηνία του εμβολιασμού για ανάρρωστα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μία φορά.

Ο τρίτος εμβολιασμός (ή ο δεύτερος εμβολιασμός για όσους έχουν κάνει ένα εμβόλιο ή που έχουν αναρρώσει από τον Covid) ισχύει για 270 ημέρες.