Αυξημένα παρουσιάστηκαν τα ακραία περιστατικά απείθαρχων επιβατών που σημειώθηκαν κατά το 2022, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ένα αντίστοιχο περιστατικό, το 2022, παρουσιαζόταν κάθε 568 πτήσεις, ενώ το 2021 το νούμερο ανέβαινε στις 835.

Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά:

Μη συμμόρφωση
Λεκτική κακοποίηση
Μέθη

Αν και τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης παραμένουν πολύ σπάνια, πέρυσι σημείωσαν ανησυχητική αύξηση της τάξεως του 61% σε σχέση με το 2021, καθώς συνέβαιναν μία φορά κάθε 17.200 πτήσεις.

«Η αυξανόμενη τάση των απείθαρχων επιβατών είναι ανησυχητική. Οι επιβάτες και το πλήρωμα δικαιούνται μια ασφαλή και χωρίς προβλήματα εμπειρία στο αεροσκάφος. Για αυτό, οι επιβάτες πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του πληρώματος. Ενώ τα επαγγελματικά μας πληρώματα είναι καλά εκπαιδευμένα για να διαχειρίζονται τους απείθαρχους επιβάτες, είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται οι ισχύοντες κανόνες για την ασφάλεια όλων από μια μικρή αλλά επίμονη μειοψηφία επιβατών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ακολουθήσετε τις οδηγίες του πληρώματος», δήλωσε ο Conrad Clifford, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της IATA.