του Χάρη Ντιγριντάκη

Στη λήθη της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας περίοδος που συνδέεται άμεσα με τις αρρυθμίες του πολιτικού συστήματος και την αδυναμία του δημοσίου, αναζητούνται οι αιτίες αποσύνθεσης των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Τα θεμέλια που στήθηκε το εποικοδόμημα δημιουργίας τους δεν ήταν στέρεα και η «προίκα» κληροδοτήθηκε από την πολιτεία απώλεσε σημαντικό κομμάτι της αξίας της αξία της. Για παράδειγμα τα Ακίνητα παραδόθηκαν χωρίς καμία εμπορική χρήση, υπήρξε νέο νομοθέτημα για την αξιοποίησης τους και τα πλάνα συντήρησης όπου καταγράφηκαν, λόγω της έλλειψης πόρων, καταστρατηγήθηκαν.

Το πρόβλημα σοβεί εδώ και πολλά έτη, αλλά πλέον φαίνεται ότι το νερό μπαίνει στο αυλάκι, αφού ήδη η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προχωρά άμεσα στην άμεση αξιοποίηση του TAE KWON DO και των όμορών εκτάσεων του, όπως της Esplanada, της μικρής προβλήτας, της Πλατείας Νερού κλπ, καθώς παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον κορυφαίων επενδυτών που είχαν συμμετάσχει σε παλαιότερη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Ακινήτου και η μετατροπή του σε Συνεδριακό Κέντρο.

Αυτή τη στιγμή από πλευράς ΕΤΑΔ εκκρεμεί η αξιοποίηση για το 35% του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου- αφορά στο στάδιο του Tae Kwon Do και τον περιβάλλοντα χώρο του- και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής η ΕΤΑΔ εκκινεί διεθνή διαγωνισμό για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του μιας και έχει ήδη ληφθεί η σχετική απόφαση από το ΔΣ.

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΑΔ εδώ και αρκετό διάστημα επιχειρεί να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι περίπου 30.000 ακίνητα είναι καταπατημένα.

Στρατηγήματα του παρελθόντος που αφορούσαν την αξιοποίηση καταπατημένων ακινήτων οδήγησαν σε ναυάγιο αναπόδραστα δεκάδες διαγωνισμούς, καθώς είναι γνωστό στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ ότι χάος και ακίνητα του δημοσίου αποτελούν άρρηκτες έννοιες και ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Λύση δόθηκε για αρκετά Ολυμπιακά Ακίνητα με την παραχώρηση τους στους δήμους που τα φιλοξενούν. Παρόλα αυτά αρκετά παρουσιάζουν προβλήματα που προς ώρας δεν είναι απαγορευτικά για τη λειτουργία τους. Υπογραμμίζεται πάντως ότι οι υπόλοιπες Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις χαρτοφυλακίου ΕΤΑΔ έχουν αξιοποιηθεί σε ποσοστό που ανέρχεται το 86,8%.

Σχετικά με το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, ακίνητο ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, έχει παραχωρηθεί έως το 2031 στον Δήμο Γαλατσίου και ήδη αξιοποιείται για διάφορες χρήσεις (αθλητικές, υπηρεσιών, πολιτιστικές, αναψυχής κ.λπ.), έχοντας ενταχθεί πλήρως στη ζωή της πόλης. Άνευ ανταλλάγματος έχουν επίσης παραχωρεί το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας για 40 χρόνια (από το 2009) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου για 30 χρόνια (από το 2008) στην Ελληνική Αστυνομία. Και τα δύο έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν.

Όσον αφορά στα ολυμπιακά ακίνητα της περιφέρειας, με σύμβαση αορίστου έχουν παραχωρηθεί και λειτουργούν πλήρως το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στον Δήμο Πατρέων και το Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Δήμο Βόλου, ενώ το Παγκρήτιο Στάδιο για 80 χρόνια (από το 2012) στον Δήμο Ηρακλείου.

Γήπεδο ΤΑΕ KWON DO και ευρύτερο ακίνητο

Το Κλειστό Γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO που όπως αναφέρθηκε βγαίνει αυτή την εβδομάδα σε διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης, αποτελεί κτίριο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και καθιερωμένο πολιτιστικό χώρο που από το πέρας των Αγώνων έχει προσφέρει θεάματα υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων.

Το ακίνητο περιλαμβάνει επίσης την Πλατεία Νερού, την Εσπλανάδα, και το Γυάλινο Κτήριο. Η Πλατεία Νερού, αποτελεί ανοιχτό συναυλιακό χώρο, μια ανάσα από την θάλασσα έχοντας φιλοξενήσει έως σήμερα τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς μουσικού στερεώματος. Η Εσπλανάδα, ως γέφυρα, σημείο ένωσης του αστικού τοπίου (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) με την παραλία οριοθετεί την έξοδο προς την θάλασσα και το Γυάλινο Κτίριο.

Παράλληλα προσφέρει απεριόριστη θέα σε όλον τον Φαληρικό Όρμο. Στην έκταση του ακινήτου περιλαμβάνονται και υπαίθριοι χώροι στάθμευσης άνω των 1.000 οχημάτων. Σήμερα η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στο παραλιακό μέτωπο κρανίου τόπος είναι σήμερα το γήπεδο του Beach Volley, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια άτυπη χωματερή. Η χρήση της υποδομής έχει περάσει από το 2016 στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασής του ώστε να αποδοθεί στην αθλητική κοινότητα για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων και να λειτουργήσει ως ένα πολυ-λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο έχουν ενταχθεί στη β’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου, του οποίου ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Άλλες εγκαταστάσεις

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, έκτασης 90.000 τ.μ., σήμερα αξιοποιείται κυρίως μέσω μισθώσεων και παραχωρήσεων.

Tο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί, βρίσκεται εν αναμονή έκδοσης νέου Π.Δ. που θα καθορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις τόσο για το σύνολο της έκτασης όσο και για το Badminton ώστε μετέπειτα να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή του. . Τμήμα του έχει μισθωθεί σε φορείς (Δήμος Αθηναίων, ΕΠΟ).

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ΕΤΑΔ έχει καταβάλλει ποσό 146 χιλ./έτος κατά μ.ο. για έξοδα συντήρησης και 75 χιλ./έτος κατά μ.ο. για έξοδα φύλαξης

Ειδικότερα, σήμερα υφίστανται συμβάσεις μίσθωσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως το 2025, παραχώρησης στον Οργανισμό Special Olympics (αορίστου χρόνου χωρίς αντάλλαγμα), μίσθωσης έως τα τέλη του έτους με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του Κεντρικού Κτιρίου Ιππασίας στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και σύμβαση με την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου.

Σχετικά με τη σύμβαση που αφορούσε την εγκατάσταση του Badminton, λύθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2020 και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η προώθηση της εγκατάστασης για αξιοποίηση. Βέβαια ακούγονται σενάρια ακόμη και για την κατεδάφιση του εξέλιξη που θα ξεκαθαρίσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, του οποίου την κυριότητα έχει το ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται σήμερα χρήση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων από την Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας και την Ελληνική Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ. Παράλληλα η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιων εκδηλώσεων, κυρίως αθλητικού περιεχομένου. Επίσης στον χώρο στεγάζεται και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα.

ΟΑΚΑ

Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), το οποίο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. είναι το μοναδικό ολυμπιακό ακίνητο που δεν έμεινε ούτε στιγμή αναξιοποίητο και χρησιμοποιείται είτε ως αθλητικό κέντρο είτε ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος.

Όμως ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της εποχής της ελληνικής ευημερίας οδηγεί σήμερα στο κλείσιμο του μεγαλύτερου γηπέδου της χώρας. Η απόφαση για λουκέτο στο γήπεδο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ κρίθηκε αναγκαία, από τη στιγμή που το αρμόδιο υπουργείο είχε στα χέρια του μελέτη για προβλήματα στατικότητας στα στέγαστρα Καλατράβα.

Βέβαια οι αστοχίες στα στέγαστρα Καλατράβα ήταν γνωστές από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και παραδόθηκε η σχετική μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνεται ότι η μελέτη που αφορούσε και τις εισόδους, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς «Καλατράβα», ανατέθηκε τον Ιούλιο του 2019 κατόπιν διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών στην εταιρεία Δομή Α.Ε..

«Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου, δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής τους. Η μελέτη δεν αποδίδει το πρόβλημα σε κακοτεχνίες, αλλά στην αδιαφορία που υπήρξε στο θέμα της συντήρησής του.

Πάντως μετά την κατακραυγή αφού διεπιστώθη το ευρύ κόστος του λουκέτου -για άγνωστο χρονικό διάστημα- του γηπέδου που χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια (έχει πληρώσει και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το νέο χλοοτάπητα), με την προοπτική να ακυρωθούν δεκάδες εκδηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας των Coldplay τον επόμενο χρόνο – οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν ότι: «ίσως ήταν καιρός να διαλύσουν το διάσημο στέγαστρο συνολικά», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian για το ΟΑΚΑ.

Πλέον μετά από πολλά έτη απαξίωσης των αμιγώς αθλητικών εγκαταστάσεων πλέον δίδονται λύσεις αφού πλέον υπάρχει πρόγραμμα αξιοποίησης και έχουμε τις πρώτες παραχωρήσεις όπως τα γήπεδα τένις, ενώ μετά από πολλές παλινωδίες δόθηκε και η εγκατάσταση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ αυτοδίκαια στον Παναθηναϊκό.

Μετά από πολλά έτη γίνεται και το αυτονόητο δηλαδή ο έλεγχος ασφαλείας λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Τέλος ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έργο προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).