του Χάρη Ντιγριντάκη

Την θωράκιση του ελληνικού τουρισμού και της καθημερινότητας των Ελλήνων το φετινό καλοκαίρι, έχει ως στόχο η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκλήρωσε και δημοσιοποιεί τις προσεχείς ημέρες τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας -με τον Τίτλο : «Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19»- για διάφορες εκφάνσεις της θερινής δραστηριότητας.

Αύριο το υπουργείο Τουρισμού βγάζει σε διαβούλευση τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα αναμένοντας παρατηρήσεις από τους φορείς και θα ακολουθήσει η τελική έγκριση του πρωθυπουργού.

Ο ΕΤ της Κυριακής αποκαλύπτει πως θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες παραλίες, τα τουριστικά οχήματα, τα σκάφη αναψυχής, οι μαρίνες και οι πισίνες σε όλη της χώρα.

Σε όλα τα πρωτόκολλα παρέχονται οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος και σχέδιο δράσης βάσει των επιταγών του ΕΟΔΥ.

Παραλίες

Ειδικότερα στις εγκαταστάσεις των εσωτερικών στεγασμένων χώρων της παραλίας θα πρέπει να διατηρείται η κοινωνική απόσταση με υιοθέτηση μέτρων ειδικής σήμανσης και ελεγχόμενης εισόδου, ώστε να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων και με την προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας από όποιο άτομο βρίσκεται σε εσωτερικό στεγασμένο χώρο.

Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων πρέπει να τηρείται και στους εξωτερικούς χώρους από όλα τα άτομα. Θα πρέπει να υπάρχει ειδική επιδαπέδια σήμανση σε όλα τα πιθανά σημεία συγχρωτισμού πελατών όπως στην είσοδο, σημεία πώλησης/καταστήματα, κοινόχρηστες τουαλέτες ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις των 1,5 μέτρων.

Κοινωνική απόσταση

Στην περίπτωση που στον αιγιαλό γίνεται εκμίσθωση καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ, κτλ.) και ομπρελών, η διάταξη αυτών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση μεταξύ δυο ατόμων που ανήκουν σε δύο διαφορετικές ομπρέλες να είναι τουλάχιστον 3 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων (σε οποιαδήποτε κατεύθυνση) από τα ακρότερα σημεία των καθισμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ομπρέλες. Θα πρέπει να αποθαρρύνεται η τοποθέτηση πετσέτας/ψάθας από τους λουόμενους σε τέτοιο σημείο το οποίο θα μειώσει την απόσταση αυτή.

Καθαριότητα και απολύμανση

Τα καθίσματα (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ, κτλ.), τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης προσωπικού και οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει να είναι κατασκεπασμένα από υλικά που να μπορούν να επιδέχονται αποτελεσματικής απολύμανση μεταξύ των χρήσεων τους από διαφορετικούς πελάτες. Δεν θα πρέπει να είναι από πορώδη υλικά, υφάσματα, κτλ.

Ζώνες λουομένων

Συνιστάται η θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων λουομένων για παράδειγμα, οι ευπαθής ομάδες λουομένων συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία, να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12:00.

Εναλλακτικά, δίνετε η επιλογή στις επιχείρησης εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές.

Περιοχή για ευπαθής ομάδες λουομένων, περιοχή για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

Στην περίπτωση αυτή κάθε περιοχή θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο προσωπικό το οποίο δεν θα εξυπηρετεί στις άλλες περιοχές.

Οι σερβιτόροι (καθώς και το λοιπό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους λουόμενους) στην περιοχή με τους ευπαθής λουόμενους θα πρέπει να φορούν μάσκες και θα εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών μετά την εξυπηρέτηση κάθε πελάτη.

Επίσης, στην περίπτωση αυτή, θα απαγορεύεται η πρόσβαση των ευπαθών ομάδων λουομένων στο μπαρ. Θα πρέπει, όπου είναι εφικτό, να υπάρχουν ξεχωριστές τουαλέτες και καταινονητήρες (ντουζ) για την ευπαθή ομάδα λουομένων και για τους υπόλοιπους λουόμενους.

Τέλος απαγορεύεται το παρκάρισμα από παρκαδόρους και συνιστάται ειδικός χώρος στάθμευσης για την ευπαθή ομάδα λουομένων.

Λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής

Επιτρέπονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (μηχανοκίνητες λέμβοι, ιστιοσανίδα, σανίδα, θαλάσσιο σκι, κανό, καγιάκ, SUP, θαλάσσιο ποδήλατο, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσιο δαχτυλίδι, κλπ.) υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

• Δεν επιτρέπεται η χρήση ρυμουλκούμενων θαλάσσιων σπορ (θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσιο δαχτυλίδι) από την ευπαθή ομάδα λουομένων.

• Ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων στο θαλάσσιο ποδήλατο είναι 2 άτομα (εκτός από την περίπτωση που οι επιβαίνοντες ανήκουν στην ίδια οικογένεια.

• Τα σημεία των θαλάσσιων σπορ που αγγίζονται συχνά από τους χρήστες όπως χερούλια, χειρολαβές και κουπιά θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση.

Φουσκωτά θαλάσσια πάρκα

Για τα φουσκωτά θαλάσσια πάρκα ο αριθμός των χρηστών μειώνεται στο μισό από αυτόν που προτείνει ο κατασκευαστής και θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις του 1,5 μέτρων κατά τη χρήση τους.

Κολύμβηση σε μη-οργανωμένες παραλίες

Η απόσταση μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Οι λουόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμός και να τηρούν κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων.

Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή του προσώπου με τα χέρια χωρίς να έχει προηγηθεί ξέπλυμα στη θάλασσα (ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή αντηλιακού κλπ.).

Οι ευπαθείς ομάδες λουομένων επιτρέπεται να παραμένουν στην παραλία έως τις 12:00 και οι αποστάσεις μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Αλιεία

Επιτρέπεται το υποβρύχιο ψάρεμα και το ψάρεμα από την ακτή. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των αλιέων.

Για την αλιεία από σκάφος, βλ. οδηγία: «Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 σε σκάφη αναψυχής μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19»

Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 σε τουριστικά οχήματα

Σε κάθε όχημα πρέπει να αφήνεται μία θέση κενή προς όλες τις κατευθύνσεις και όλοι οι επιβαίνοντες να φορούν μάσκα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Το όριο αυτό θα ισχύει έως 15 Ιουνίου 2020 όπου θα επανεκτιμηθεί η εφαρμογή του μέτρου και η επιδημιολογική κατάσταση και ενδεχομένως να αναθεωρηθεί.

Εάν ένας επιβάτης αναπτύξει συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, προσπάθειες πρέπει να γίνουν για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μεταξύ επιβατών και του προσωπικού με το άρρωστο άτομο. Αν είναι δυνατό, πρέπει να απομακρυνθεί από τους υπόλοιπους (2 μέτρα).

Θα πρέπει ο ασθενής να φορέσει ιατρική μάσκα. Οι ασθενείς ταξιδιώτες θα πρέπει να παρέχονται με πλαστικές σακούλες για την ασφαλή απόρριψη των απορριμμάτων (π.χ. χρησιμοποιημένες ιατρικές μάσκες και χαρτομάντιλα).

 

1. Αερισμός και κλιματισμός

Συνιστάται ο συνεχής φυσικός αερισμός των οχημάτων. Στην περίπτωση κλειστών οχημάτων με μη ανοιγόμενα παράθυρα όπου χρησιμοποιείται κλιματισμός θα πρέπει να απενεργοποιείται η επανακυκλοφορία του αέρα.

2. Καθαριότητα και απολύμανση χώρων

Συνίσταται να γίνεται σχολαστική και πλήρης απολύμανση των οχημάτων μετά το τέλος της βάρδιας. Ο καθαρισμός με αντισηπτικό των επιφανειών και των σημείων συχνής επαφής εντός των οχημάτων (κυρίως χειρολαβές, χειρολισθήρες και καθίσματα) συνίσταται να γίνεται μετά το πέρας κάθε δρομολογίου.

Τα ενοικιαζόμενα οχήματα πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται μεταξύ των χρήσεων τους από διαφορετικούς πελάτες.

3. Αποφυγή συναλλαγών δια ζώσης

Συνιστάται να προτιμώνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι παραγγελίες, οι αγορές υπηρεσιών και αγαθών, εξοπλισμού και να προτιμάται η τηλεφωνική συνεννόηση όσο αυτό είναι δυνατό.

Οδηγίες για την λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών

Διαχωρισμός λουόμενων

Μεταξύ άλλων συνιστάται η θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων για παράδειγμα, οι ευπαθής ομάδες συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία, να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12:00.

Εναλλακτικά, δίνετε η επιλογή στην επιχείρηση να έχει ξεχωριστές εγκαταστάσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν μόνο τις ευπαθείς ομάδες. Στην περίπτωση αυτή, οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις ευπαθής ομάδες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο προσωπικό το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά αυτές τις εγκαταστάσεις.

Οι σερβιτόροι (καθώς και λοιπό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους επισκέπτες) στην περιοχή με τους ευπαθής επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών μετά την εξυπηρέτηση κάθε πελάτη. Θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστές τουαλέτες και καταινονητήρες (ντουζ) για την ευπαθή ομάδα και για τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Μέγιστος αριθμός επισκεπτών και λουόμενων και κοινωνική απόσταση

Η διάταξη των καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ, κτλ.) θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση μεταξύ των ακρότερων σημείων των καθισμάτων δυο ατόμων που ανήκουν σε δύο διαφορετικές ομπρέλες ή δύο ατόμων που διαμένουν σε διαφορετικό δωμάτιο, να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Επιπρόσθετα ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του υπολογιζόμενου, βάσει του ρυθμού ανακυκλοφορίας ή ανανεώσεως του ύδατος της δεξαμενής, κατά την υπ’ όψη περίοδο, όπως φαίνεται παρακάτω.

a) Περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής με συνεχή χλωρίωση του ανακυκλοφορούντος νερού της δεξαμενής: αναλογία 500 L/h ανά λουόμενο.1

b) Περίπτωση δεξαμενής υδρομάλαξης με συνεχή χλωρίωση του ανακυκλοφορούντος νερού της δεξαμενής: αναλογία 1200 L/h ανά λουόμενο.4

c) Περίπτωση κολυμβητικής δεξαμενής ή δεξαμενής υδρομάλαξης με ανανέωση του νερού από ασφαλή φυσικής πηγή, μη υποκείμενης σε χλωρίωση: αναλογία 2000 L/h ανά λουόμενο.1

Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος συνολικός αριθμός των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 2,5 m2 επιφανείας νερού.

ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Στα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου ολικού μήκους έως δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.

Στα μηχανοκίνητα σκάφη κλειστού τύπου ολικού μήκους έως δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 30% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.

Στα μηχανοκίνητα σκάφη ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 70% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.

Στα ιστιοφόρα σκάφη δεν θα εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό επιβαινόντων.

Τα παραπάνω όρια ισχύουν έως 15 Ιουνίου 2020 όπου θα επανεκτιμηθεί η εφαρμογή του μέτρου και η επιδημιολογική κατάσταση και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν.

1. Βιβλίο καταγραφής επιβαινόντων και κατάσταση υγείας

Σε κάθε σκάφος θα τηρείται βιβλίο στο οποίο θα καταγράφονται οι εξής πληροφορίες: α) τα ονόματα των ατόμων που επιβιβάζονται στο σκάφος, β) η ιδιότητά τους (π.χ. πλήρωμα, επιβάτης, επισκέπτης, τεχνικός, κτλ.). γ) οι ώρες επιβίβασης και αποβίβασης από το σκάφος. Το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο για έλεγχο από τις λιμενικές και τις υγειονομικές αρχές σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Σε κάθε σκάφος επιτρέπεται να επιβαίνουν τα άτομα τα οποία επιβιβάστηκαν κατά τον απόπλου του σκάφους κατά την έναρξη του ταξιδιού και δεν επιτρέπεται η επιβίβαση άλλων ατόμων σε ενδιάμεσους σταθμούς αλλά ούτε και οι επισκέψεις άλλων ατόμων.

ΜΑΡΙΝΕΣ

Σε κάθε σκάφος επιτρέπεται ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε σκάφος επιτρέπεται να επιβαίνουν τα άτομα τα οποία επιβιβάστηκαν κατά τον απόπλου του σκάφους όταν αυτό ξεκίνησε το ταξίδι και δεν επιτρέπεται η επιβίβαση άλλων ατόμων σε ενδιάμεσους προορισμούς.

Στους βασικούς κανονισμούς εισόδου και εξόδου κάθε σκάφους θα περιλαμβάνεται η υποχρέωση δήλωσης υγείας του σκάφους για όλα τα πλοία στην οποία θα αναφέρεται η κατάσταση υγείας των επιβαινόντων και ο αριθμός επιβατών και μελών πληρωμάτων τα οποία βρίσκονται εντός του σκάφους.

Η δήλωση θα πρέπει να αποστέλλεται κατά τη διάρκεια παραμονής του σκάφους στην αρμόδια λιμενική αρχή εάν αλλάξει κάποιο από τα στοιχεία στην αρχική δήλωση. Για τη δήλωση της υγείας του σκάφους θα πρέπει να συμπληρώνεται το ειδικό έντυπο και θα αποστέλλεται στο λιμεναρχείο.

Στις εγκαταστάσεις των εσωτερικών χώρων της μαρίνας θα πρέπει να διατηρείται η κοινωνική απόσταση με υιοθέτηση μέτρων ειδικής σήμανσης και ελεγχόμενης εισόδου, ώστε να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων και με την προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας από όποιο άτομο βρίσκεται σε εσωτερικό στεγασμένο χώρο. Η κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων πρέπει να τηρείται και στους εξωτερικούς χώρους από όλα τα άτομα.