Τα άτομα με έντονη επιθυμία να ταξιδέψουν είναι λιγότερο πιθανό να εκφράσουν ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες ή τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του εμβολίου. Ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να πουν ότι θα εμβολιαστούν. Αυτό προκύπτει από τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tourism Management.

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι τα ταξίδια είναι απαραίτητο μέρος του τρόπου ζωής τους και συμβάλλουν στην αίσθηση της ευεξίας τους». H εν λόγω δήλωση ανήκει στον επικεφαλής συγγραφέα Dogan Gursoy από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Θα σταθμίσουν την αξία των ταξιδιωτικών εμπειριών που μπορεί να χάσουν αν δεν εμβολιαστούν ενάντια στους πιθανούς κινδύνους των εμβολίων», πρόσθεσε ο Gursoy.

Ακόμα κι αν πιστεύουν ότι τα εμβόλια Covid-19 ενέχουν κινδύνους, μπορεί να είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, είπε.

Ορισμένοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτούν ψηφιακό πιστοποιητικό Covid για απεριόριστα ταξίδια που επαληθεύει την κατάσταση εμβολιασμού, αρνητικό τεστ Covid ή ανάρρωση από την ασθένεια.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης σχετικά με την επιθυμία για ταξίδι και την πρόθεση εμβολιασμού ίσχυαν ακόμη και για άτομα που δεν είχαν σχέδια για επερχόμενες διακοπές ή επαγγελματικά ταξίδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.021 κατοίκους των ΗΠΑ που βαθμολόγησαν την επιθυμία τους για ταξίδι σε μια κλίμακα πέντε βαθμών.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα με την υψηλότερη επιθυμία για ταξίδι είχαν επίσης τις υψηλότερες προθέσεις εμβολιασμού για τον COVID-19, διαπίστωσε η μελέτη.

Ακόμη και μεταξύ 266 ερωτηθέντων στην έρευνα που δήλωσαν προηγουμένως ότι δεν θα εμβολιαστούν, η έντονη επιθυμία για ταξίδι μείωσε τη διστακτικότητα στα εμβόλια.