Ο δικτυακός τόπος αεροπορικών μεταφορών Skytrax πραγματοποίησε την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του για τα καλύτερα αεροδρόμια την περασμένη Τετάρτη στην Έκθεση Επιβατών Terminal Expo στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Για έκτη συνεχή χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας της Σιγκαπούρης Τσανγκί αναδείχθηκε το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διέλευσης της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι αερολιμένες από την Ασία κυριάρχησαν στην κορυφή της κατάταξης Skytrax, σαρώνοντας τα πρώτα πέντε βραβεία.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εμφάνισαν επίσης καλές επιδόσεις, με τέσσερα από αυτά να βρίσκονται μέσα στην κορυφαία δεκάδα.

Μόνο ένα αεροδρόμιο της Βόρειας Αμερικής μπήκε μέσα στα πρώτα 15. Δεν υπάρχουν αεροδρόμια των ΗΠΑ στα κορυφαία 25 με το Denver International να είναι το υψηλότερο στην 29η θέση.

Ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε στην 53η θέση της διάσημης λίστας.

Η ετήσια κατάταξη του Skytrax βασίζεται στις εντυπώσεις σχεδόν 14 εκατομμυρίων επιβατών από περισσότερες από 100 χώρες.

Πάνω από 550 αεροδρόμια συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, η οποία καλύπτει 39 παραμέτρους υπηρεσιών και απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της άνεσης εγκαταστάσεων, της θέσης των WC και των γλωσσικών δεξιοτήτων του προσωπικού του αεροδρομίου.

Tα δέκα αεροδρόμια που κατέκτησαν την κορυφή της διάσημης λίστας Skytrax:

10. Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης (FRA)

Ετήσιοι επιβάτες: 60,8 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 10

Το Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης είναι το τέταρτο πολυάσχολο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και ένας από τους σημαντικότερους κόμβους μετακίνησης στον κόσμο.

Το FRA είναι η βάση της Lufthansa και του στόλου της με περισσότερα από 280 αεροσκάφη. Οι επιθεωρητές του Skytrax επαίνεσαν το αεροδρόμιο για την ευκολία διέλευσης μεταξύ των τερματικών σταθμών και των άφθονων επιλογών για ψώνια, αλλά και για φαγητό. Ορισμένοι, ωστόσο, έχουν διαμαρτυρηθεί για τις παρατεινόμενες ουρές στην μετανάστευση.

9. Αεροδρόμιο Ζυρίχης (ZRH)

Ετήσιοι επιβάτες: 27,7 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 8

Μόλις οκτώ μίλια από την καρδιά της Ζυρίχης, το αεροδρόμιο χρησιμεύει ως βάση για την Swiss International Air Lines και ως κόμβος που συνδέει τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας με την υπόλοιπη χώρα.

Για επιβάτες με παρατεταμένη διαμονή, το αεροδρόμιο της Ζυρίχης προσφέρει ενοικιάσεις ποδηλάτων και inline-skate, αλλά και εκδρομές στο Ελβετικό Μουσείο Μεταφορών της Λουκέρνης.

8. Αεροδρόμιο Χίθροου, Λονδίνο (LHR)

Ετήσιοι επιβάτες: 75,7 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 9

Το Χίθροου είναι το 7ο-πολυάσχολο αεροδρόμιο στον κόσμο και το μεγαλύτερο από τα πέντε κύρια αεροδρόμια που εξυπηρετούν το Λονδίνο.

Βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης ανακαίνισης με την προσθήκη ενός νέου κτιρίου, του Terminal 2. Το οκτάχρονο κτίριο Terminal 5 ονομάστηκε το καλύτερο τερματικό αεροδρόμιου στον κόσμο από το Skytrax. Το Χίθροου χρησιμεύει ως ο κύριος κόμβος της British Airways και της Virgin Atlantic.

7. Διεθνή αεροδρόμιο Κεντρικής Ιαπωνίας (NGO)

Ετήσιοι επιβάτες: 9,8 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 7

Χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί στη μέση του Ise Bay κοντά στην πόλη της Nagoya, το Central Japan International – επίσης γνωστή ως Centrair – είναι μια πόλη εστίασης για τις αεροπορικές εταιρείες Japan Airlines και ANA.

Το Centrair κατέχει τη διάκριση ως το καλύτερο περιφερειακό αεροδρόμιο στον κόσμο. Έχει ένα μπαλκόνι μήκους 1.000 μέτρων, όπου οι επιβάτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα πλοία που φτάνουν στο λιμάνι της Ναγκόγια.

Υπάρχει επίσης ένα παραδοσιακό ιαπωνικό λουτρό, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε ενώ παρακολουθείτε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τον κόλπο.

6. Αεροδρόμιο Μονάχου (MUC)

Ετήσιοι επιβάτες: 42,3 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 4

Βρίσκεται βορειοανατολικά από το κέντρο του Μονάχου, το MUC είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη και το δεύτερο στη Γερμανία, μετά τη Φρανκφούρτη.

Το Μόναχο χρησιμεύει ως κεντρικός κόμβος για τις εταιρείες Air Berlin, Lufthansa και Condor και διαθέτει ευάερη και γυάλινη αρχιτεκτονική. Το κοντινό πάρκο επισκεπτών διαθέτει μίνι γκολφ και εκθεσιακό χώρο με ιστορικά αεροσκάφη.

5. Διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ (DOH)

Ετήσιοι επιβάτες: 37,3 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 6

Το διεθνές αεροδρόμιο Χαμάντ άνοιξε τις πόρτες του το 2014 και τώρα είναι το… σπίτι της Qatar Airways.

Το αεροδρόμιο και οι δύο τερματικοί σταθμοί του στεγάζονται σε μια έκταση 5.400 στρεμμάτων και το κόστος κατασκευής του ξεπέρασε τα 16 δις δολάρια.

Το Skytrax το περιγράφει ως το «πιο αρχιτεκτονικά σημαντικό αεροδρόμιο στον κόσμο, καθώς είναι το πιο πολυτελές».

4. Διεθνές αεροδρόμιο Χονγκ Κονγκ (HKG)

Ετήσιοι επιβάτες: 70,3 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 5

Χτισμένο σε ένα τεχνητό νησί στα ανοικτά των ακτών του Χονγκ Κονγκ, οι εγκαταστάσεις του HKG έγιναν από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο από τότε που άνοιξε το 1998.

Ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ασία, το Διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ στεγάζει την εταιρεία Cathay Pacific, τις αερογραμμές του Hong Kong και του Dragonair.

Φροντίστε να παίξετε στο γήπεδο γκολφ SkyCity Nine Eagles κοντά στο Terminal 2.

3. Διεθνές αεροδρόμιο Τόκιο Haneda (HND)

Ετήσιοι επιβάτες: 79,9 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 2

Το Haneda είναι ένα από τα δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν την περιοχή του Τόκιο. Βρίσκεται λίγα μίλια από την καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσα και έχει αποδειχθεί μια δημοφιλή πύληι εισόδου για επαγγελματίες ταξιδιώτες και τουρίστες.

Το πέμπτο-πολυάσχολο αεροδρόμιο στον κόσμο, το Haneda είναι γνωστό για τις υπηρεσίες του, την καθαριότητα, αλλά και τα καταστήματα του.

2. Διεθνές Αεροδρόμιο Ιντσεόν (ICN)

Ετήσιοι επιβάτες: 57,8 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 3

Το Ίντσεον διατηρεί τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία αεροδρόμια στον κόσμο. Ευρισκόμενο σε ένα νησί λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, το Ίντσεον είναι η έδρα της Korean Air και είναι το 24ο-πολυάσχολο αεροδρόμιο στον κόσμο. Άνοιξε το 2001.

Οι εγκαταστάσεις του Ίντσεον χαρακτηρίζονται από πληθώρα επιλογών για ψώνια και για φαγητό, εκτός από μια πληθώρα πολιτιστικών παραστάσεων. Το αεροδρόμιο έχει ακόμη και ένα μουσείο κορεατικού πολιτισμού.

1. Αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης (SIN)

Ετήσιοι επιβάτες: 62,2 εκατομμύρια – Προηγούμενη θέση: 1

Για έκτο συνεχόμενο χρόνο, το Τσανγκί παίρνει το στέμμα ως το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου. Το Τσανγκί χρησιμεύει ως έδρα στις εταιρείες Singapore Airlines, Silkair και Tigerair και είναι το 16ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης έχει κλέψει τις καρδιές των ταξιδιωτών για την όμορφη αρχιτεκτονική του, την αποτελεσματική λειτουργία, τις πολυτελείς ανέσεις, καθώς και τις επιλογές για φαγητό και ψώνια.

Οι επιβάτες μπορούν να χαλαρώσουν στους κινηματογράφους, σε ένα κατάστρωμα ψυχαγωγίας πολυμέσων, ή στα ιαματικά λουτρά.