Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η κεντρική επετειακή εκδήλωση των εορτασμών των 150 Χρόνων Ελληνικών Σιδηροδρόμων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ : Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι – οι άνθρωποι των Τραίνων και ακολούθησαν οι ομιλίες του Προέδρου του Οργανισμού κ. Γιώργου Κακουλάκη, του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Παναγιώτη Θεοχάρη, ενώ κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της συλλεκτικής σειράς επετειακού γραμματοσήμου με θέμα τα 150 Χρόνια Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τις απονομές βραβείων στους ανθρώπους του Σιδηρόδρομου ως εξής:

1. Άθως Δημουλάς – Μηχανικός των ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους)/ Ποιητής : Το βραβείο παρέδωσε η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος στην ποιήτρια και σύζυγο του Άθου Δημουλά, κα Κική Δημουλά.
Μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή για την αναγνώριση του έργου του Άθου Δημουλά τόσο στον Σιδηρόδρομο όσο και στα Ελληνικά Γράμματα.

2. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου : Το βραβείο παρέδωσε ο Υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης στον Πρόεδρο του ΣΦΣ κ. Παναγιώτη Κακαβά, για την συμβολή και συνδρομή στην καταγραφή, διάσωση και συντήρηση του σιδηροδρομικού Μουσειακού υλικού τα τελευταία 36 χρόνια συνεχούς παρουσίας του.

3. Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης : Το βραβείο ήταν αφιερωμένο στον αείμνηστο Ευθύμη Κοντόπουλο ο οποίος περισυνέλλεξε και διέσωσε το μουσειακό υλικό του Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το βραβείο παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας ΥΜΕ κ. Θάνος Βούρδας στον Πρόεδρο του ΣΦΣΘ κ. Ανδ. Μυλωνάκη.

4. Το βραβείο στην Ομάδα αποκατάστασης και συντήρησης ατμαμαξών κ. Νίκο Ταγαρούλια και κ. Σπύρο Ρίζο δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγώτη Θεοχάρη, για την προσφορά τους στη διάσωση της τεχνολογίας του ατμού.

5. Ακολούθησε η βράβευση της κας Ευαγγελίας Μαραγκουδάκη – Παπάζη, 1ης γυναίκας Μηχανικού σε έναν μέχρι τότε ανδροκρατούμενο Σιδηρόδρομο. Το βραβείο δόθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Παναγιώτη Θεοχάρη.

6. Βραβείο στον κ. Δημήτρη Τσόγια, Τεχνίτη Εργοστασίου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε ως Εργοστασιάρχης του εργοστασίου Πειραιά καθώς και Γνώστης της τεχνολογίας του ατμού.
Τον Μάστορα του, βράβευσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος.

7. Βραβείο στον κ. Αναστάσιο Νίκα, Συνταξιούχο Σταθμάρχη του Θεσσαλικού Δικτύου, ο οποίος ξεκίνησε την υπηρεσία του το 1942, απολύθηκε από την χούντα και επέστρεψε την περίοδο της μεταπολίτευσης. Το βραβείο παρέδωσε ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Διονέλης.

8. Το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς βράβευσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Κακουλάκης, για το πλέον πρωτότυπο και πλήρες φωτογραφικό υλικό που αφορά στην Ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Το βραβείο παρελήφθη από τον Πρόεδρο του Μουσείου κ. Παύλο Καλεμκερή.

9. Τέλος βραβεύθηκε ο Μιχάλης Μήττας – Μαθητής στ΄ Δημοτικού, για την επιστολή του μέσω της οποίας εξέφρασε την αγωνία του για την διάσωση της, μοναδικής στο είδος της, ατμάμαξας ΚΓ877 και τη θερμή του επιθυμία να εκπαιδευθεί στη σιδηροδρομική Ακαδημία του ΟΣΕ ως Μηχανοδηγός.

Το βραβείο παρέδωσε στον μικρό μαθητή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.