Όλοι οι ξένοι ταξιδιώτες που φθάνουν στην Τουρκία θα πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο για τον κορωνοϊό, ενώ κατά τη διαμονή τους θα πρέπει να τηρούν κοινωνική απόσταση και θα έχουν μία νέα μορφή all-inclusive υπηρεσιών.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Μεχμέτ Ερσόι, εξήγησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης πώς θα λειτουργήσει το σύστημα πιστοποίησης τεσσάρων σταδίων για τουριστικούς χώρους, που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Το πρώτο βήμα είναι τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες, το δεύτερο – ξενοδοχεία και εστιατόρια, το τρίτο – τουριστικές χερσαίες μεταφορές, το τέταρτο – οι ίδιοι οι τουρίστες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει «τηλεφωνική διπλωματία» σε κρατικό επίπεδο. Έτσι, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει σε συναδέλφους από διαφορετικές χώρες πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει η χώρα για την «προστασία από ιούς», την προστασία των πολιτών της και των ξένων τουριστών.

Ταυτόχρονα , θα πραγματοποιούνται συνεχείς τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές των κύριων αγορών εισόδου (η Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019, έχει αναγνωριστεί ως η «νούμερο ένα» τουριστική αγορά για την Τουρκία.)

«Θα στείλουμε επιστολή προθέσεων σε χώρες για να τις ενημερώσουμε για την ετοιμότητά μας να φιλοξενήσουμε ξανά τουρίστες», δήλωσε ο κ. Έρσοι.

Ο Υπουργός τόνισε και πάλι ότι το άνοιγμα της αεροπορικής επικοινωνίας θα γίνει σταδιακά – βάσει αμοιβαίων συμφωνιών μεταξύ χωρών και μόνο μεταξύ αυτών των προορισμών όπου το Covid-19 είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Ήδη η Turkish Airlines σχεδιάζει να συνεχίσει πτήσεις προς ρωσικές πόλεις τον Ιούλιο. Η Aeroflot είναι έτοιμη να πετάξει στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας, από τον Αύγουστο.

Έλεγχοι κατά την είσοδο στη χώρα

Η Τουρκία θα εισαγάγει υποχρεωτικά τεστ για τον COVID-19 για όλους τους ταξιδιώτες, τόσο ξένους όσο και ντόπιους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Τον Ιούνιο, στα αεροδρόμια των μεγάλων τουριστικών επαρχιών, συμπεριλαμβανομένης της Αττάλειας, το Υπουργείο Υγείας θα οργανώσει ειδικά εργαστήρια που θα ελέγχουν τους επιβάτες.

Το τεστ δε θα διαρκεί περισσότερο από 2-3 λεπτά. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι έτοιμα σε 5-6 ώρες και εάν ο επιβάτης είναι θετικός, θα απομονωθεί αμέσως στο ξενοδοχείο (ή στον τόπο διαμονής).

Σύμφωνα με τον κ. Ερσόι, το σύστημα δοκιμών θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η «συσσώρευση επιβατών» και να εξασφαλιστεί η μέγιστη άνεση για τους ανθρώπους.

Υποχρεωτική η κοινωνική απόσταση

Σε όλες τις τουριστικές τοποθεσίες – το αεροδρόμιο, το λόμπι του ξενοδοχείου και τα εστιατόρια, η παραλία – καθιερώνεται υποχρεωτική κοινωνική απόσταση 1,5μ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, αυτή η απόσταση καθορίζεται σύμφωνα με τις συστάσεις των γιατρών και των επιστημόνων. Κατά συνέπεια, τα τραπέζια σε εστιατόρια πρέπει επίσης να τοποθετηθούν σε απόσταση 1,5 μέτρων, ενώ η απόσταση μεταξύ των καρεκλών στο τραπέζι θα είναι 60εκ.

Όταν μια οικογένεια ή μια ομάδα φίλων κάθεται στο ίδιο τραπέζι, τότε ίσως να μην χρειάζεται η απόσταση, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη σε επαφή μεταξύ τους.

Υπηρεσίες ξενοδοχείου

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι το σύστημα all-inclusive δεν θα ακυρωθεί, καθώς και ο μπουφές.

Ωστόσο, οι τουρίστες δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης: οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να επιλέγουν φαγητό ή να βάζουν ποτά οι ίδιοι. Τη διανομή θα αναλάβει το προσωπικό του ξενοδοχείου με μάσκες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα ξενοδοχεία που θα λάβουν «πιστοποιητικά υγείας» θα ανακοινωθούν την 1η Ιουνίου. Θα τους δοθεί το αντίστοιχο έγγραφο με γραμμικό κώδικα, ο οποίος συνιστάται να τοποθετηθεί σε “ορατό μέρος” έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να εξοικειωθούν με τα μέτρα ασφάλειας υγιεινής, εάν είναι απαραίτητο. Όλα τα ξενοδοχεία θα υποβάλλονται σε μηνιαίο έλεγχο για τη συμμόρφωση με το “πιστοποιητικό υγείας”.

“Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αλλαγές, αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς θα φαίνονται όλα. Αυτό θα το δούμε μόνο όταν όλα ξεκινήσουν στην πράξη. Μπορούμε να μελετήσουμε και να βελτιώσουμε τα μέτρα αν είναι απαραίτητο», είπε ο υπουργός Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η σεζόν 2020 μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής αν ανοίξει το 50-60% των ξενοδοχείων.

«Δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για φέτος. Νομίζω ότι η σεζόν θα είναι καλή αν μπορούμε να ανοίξουμε το 50-60% των ξενοδοχείων κατά τη μεταβατική περίοδο. Συνομιλώ με αλυσίδες ξενοδοχείων. Βασικά, πρόκειται να ανοίξουν 5-6 ξενοδοχεία από τις 10 εγκαταστάσεις τους», είπε ο κ. Ερσόι.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Υπουργού, ο κ. Οσμάν Αγίκ, Σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αττάλειας και πρώην Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), ο οποίος κατέχει ο ίδιος πολλά ξενοδοχεία, σημείωσε ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θέλουν να ανοίξουν τον Ιούνιο.

Όπως λέει ο κ. Αγίκ, με ποσοστό πληρότητας 30%, τα ξενοδοχεία του δεν θα ανοίξουν. «Το ξενοδοχείο θα ανοίξει αν μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον 40% πληρότητα», είπε. Σύμφωνα με ειδικούς, τα τουρκικά ξενοδοχεία μπορούν να βασίζονται στην ξένη αγορά μόνο από τα τέλη Αυγούστου.

Όσον αφορά την πιστοποίηση ξενοδοχείων, η εισαγωγή αυστηρών κανόνων υγιεινής στα ξενοδοχεία θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος των ξενοδόχων. Αυτά τα έξοδα μπορούν να πληρωθούν εν μέρει από τους ίδιους τους επισκέπτες, «που νοιάζονται για τη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν απειλεί την υγεία τους».

Πρότεινε μάλιστα την καθιέρωση αμοιβής ή επιδόματος 10 ευρώ στην τιμή ενός ταξιδιωτικού πακέτου για να βοηθήσει τα ξενοδοχεία να αντισταθμίσουν το κόστος της πιστοποίησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Διευθυντών Ξενοδόχων της Τουρκίας (POYD), κα Ούλκα Ατμάκα, κάθε δεύτερο ξενοδοχείο δεν θα λειτουργεί στην Τουρκία αυτή τη σεζόν λόγω της κατάστασης.

«Σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν είναι σαφές πόσους τουρίστες θα φτάσουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Οι ξενοδόχοι δεν είναι σίγουροι αν θα ανοίξουν τις εγκαταστάσεις τους ή όχι. Εάν το 50% των ξενοδοχείων είναι ανοιχτό, θα είναι επιτυχία για μένα. Μια ξενοδοχειακή αλυσίδα 10 ξενοδοχείων εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο 2 ακίνητα, επειδή δεν υπάρχουν πελάτες αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Ατμάκα.