της Εύας Οικονομάκη
Δίχτυ προστασίας στον τουρισμό απλώνει η κυβέρνηση, εστιάζοντας στην ανάταξη ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας με ένα σχέδιο που αναπτύσσεται σε 4 άξονες. Στόχοι είναι αφενός η διατήρηση της διασύνδεσης της Ελλάδας με άλλες χώρες του εξωτερικού και η θωράκιση του brand της χώρας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού και αφετέρου η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, που έχει πληγεί βαθιά από την πανδημία.
Στην κατεύθυνση αυτή, τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Τουρισμού βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης ενός πλέγματος παρεμβάσεων που θα δώσουν το σήμα για την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ενισχύοντας το εγχώριο ΑΕΠ.
Εν αναμονή των πρωτοκόλλων
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν την ασφαλή επαναλειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και τα οποία έχουν επεξεργαστεί από κοινού το υπουργείο Τουρισμού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).
Διακρατικές συμφωνίες
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και σε διπλωματικό επίπεδο, με τις διακρατικές συμφωνίες να αποτελούν το κλειδί στην κατεύθυνση διατήρησης της διασύνδεσης της Ελλάδας με τις χώρες του εξωτερικού, μιας η χάραξη κοινής ευρωπαϊκής γραμμής αποδεικνύεται χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Τουρισμού προετοιμάζει το έδαφος για ενδεχόμενη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες οι οποίες έχουν καταγράψει καλές επιδόσεις στο μέτωπο διαχείρισης της πανδημίας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αεροπορική διασύνδεση, υπό την προϋπόθεση να το επιτρέψουν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Η Κύπρος, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία είναι οι πρώτες χώρες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή η ελληνική πλευρά ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν, με το Ισραήλ να αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Τουρισμού για την επανεκκίνηση της ελληνικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ευθυγράμμιση των πρωτοκόλλων υγιεινής μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να επιτραπεί άμεσα η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων.
Αποκλιμάκωση ΦΠΑ
Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και μεταφορές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απόφαση για την αποκλιμάκωση των συντελεστών, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, θα ληφθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ στον κλάδο του τουρισμού, αλλά ενός εκ των συντελεστών. Οι εναλλακτικές μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που εξετάζονται και έχουν τεθεί μετ’ επιτάσεως από τους φορείς του τουρισμού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι:
- Για τη διαμονή στο 6%
- Για όλη την εστίαση στο 13%
- Για το σύνολο του τουριστικού πακέτου στο 13%
- Για τις εγχώριες μεταφορές στο 13% και
- Για τον θαλάσσιο τουρισμό στο 13%.
Οι ανταγωνιστικοί συντελεστές ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού, θα επιτρέψουν τη διεκδίκηση ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς από τις ανταγωνίστριες χώρες που μπορεί στη διαχείριση της πανδημίας να υστέρησαν πολύ σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά θα επανέλθουν στον ταξιδιωτικό χάρτη το 2021 με πολύ χαμηλότερους συντελεστές.
Ενίσχυση εργασίας
Βασικός άξονας πάνω στον οποίο εδράζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού είναι η ενίσχυση των εργαζομένων του κλάδου που είτε δεν θα απορροφηθούν, είτε θα εργαστούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο τουρισμός αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας και πολλές από τις εποχικές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να λειτουργήσουν φέτος, πολλοί από τους περίπου 700.000 εργαζομένους στον κλάδο, θα μείνουν άνεργοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους εργαστούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (εκ περιτροπής εργασία ή μερική απασχόληση) θα καταβληθεί το ποσό των 200 ευρώ για ένα διάστημα 3-4 μηνών, ενώ σε εκείνους που θα μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας εξετάζεται να δοθεί ένα ενισχυμένο επίδομα ανεργίας με τη μορφή επιδότησης για όλο το διάστημα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Μάλιστα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενίσχυσης της απασχόλησης, έχει αποφασίσει να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές -το ποσοστό κάλυψης δεν έχει ακόμη κλειδώσει- που θα καταβάλλουν οι εργοδότες του τουρισμού για κάθε νέα πρόσληψη εργαζομένου.
Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία ανέρχονται σε 200.000 εκ των οποίων οι 140.000 είναι εποχικοί, με τον τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία για το γ’ τρίμηνο του 2018, να αντιπροσωπεύει το 9,9% της πλήρους και το 17,8% της μερικής απασχόλησης επί του συνόλου.