Στην Τουρκία, το χρονοδιάγραμμα εξόδου καραντίνας που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού. Η επιστροφή στην κανονική ζωή έχει προγραμματιστεί σε 4 στάδια. Η αναζωογόνηση των τουριστικών δραστηριοτήτων προγραμματίζεται στο δεύτερο στάδιο, το οποίο θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Πρώτο στάδιο

Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα σταδιακό πρόγραμμα για την εξομάλυνση της οικονομικής ζωής. Το πρώτο στάδιο θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου: σε αυτό το στάδιο, με την επιφύλαξη ορισμένων περιορισμών, οι αγορές, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν.

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο ξεκινά στις 27 Μαΐου και διαρκεί έως τις 31 Αυγούστου, προγραμματίζεται να καταργηθούν σταδιακά οι περιορισμοί στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και σε διεθνή ταξίδια και να ανοίξουν ξενοδοχεία. Έτσι, μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, σχεδιάζεται για πρώτη φορά το άνοιγμα εσωτερικών συγκοινωνιακών συνδέσεων και η επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού.

Μόνο τα ξενοδοχεία που διαθέτουν «πιστοποιητικά υγείας» και τα οποία θα αφαιρεθούν από τα τουριστικά κέντρα θα λάβουν άδεια για άνοιγμα .

Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις «κατά του ιού», δεν θα υπάρχει ανοιχτός μπουφές στα ανοιχτά «πιστοποιημένα» ξενοδοχεία. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και πρέπει να εργάζεται το εκπαιδευμένο προσωπικό για τη νέα επιδημιολογική πραγματικότητα.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Ερσόι είπε ότι τα «πιστοποιητικά υγείας» θα εφαρμοστούν στη χώρα πριν από τα τέλη Μαΐου.

Τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα σχολεία θα ανοίξουν και όλοι οι τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, θα λειτουργήσουν χωρίς περιορισμούς.

Τέταρτο στάδιο

Το τέταρτο στάδιο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2021 και σε αυτό το στάδιο οι τουρκικές αρχές αναμένουν την εμφάνιση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού και βασίζονται στη διαθεσιμότητα αυτού του φαρμάκου. Εάν ο ιός εξαφανιστεί μέχρι στιγμής ή το εμβόλιο εμφανιστεί νωρίτερα, τότε η ανάγκη για το στάδιο 4 θα εξαφανιστεί εντελώς.