Η αειφορία γίνεται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας στον τομέα των πολυτελών ταξιδιών της Μέσης Ανατολής, ειδικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου το 61% των κατοίκων λέει ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για πιο υπεύθυνες, φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες τουριστικές εμπειρίες.

Οι τάσεις και οι ευκαιρίες στο τμήμα ταξιδιών υψηλής τεχνολογίας θα αντιπροσωπεύουν βασικές εστίες σε όλη την 30η έκδοση της Arabian Travel Market (ATM), που θα πραγματοποιηθεί από 1-4 Μαΐου 2023 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC).

Ένας στους 10 καταναλωτές έχει μείνει σε πολυτελή καταλύματα φιλικά προς το περιβάλλον τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος, των οποίων οι βιώσιμες διαμονές πολυτελών ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί κατά 50% την ίδια περίοδο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την αξία που δίνεται στην εξερεύνηση, με σχεδόν τα δύο τρίτα (58%) των ερωτηθέντων να αναφέρουν ότι τα ταξίδια έχουν γίνει πιο σημαντικά για αυτούς από την πανδημία Covid-19.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες των πολυτελών ταξιδιών, το ένα τέταρτο όσων ζουν στα Εμιράτα αναζητούν εξαιρετική ψυχαγωγία, ενώ το 19% δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση σε καταλύματα υψηλής ποιότητας κατά την κράτηση ταξιδιών.

Η Danielle Curtis, Διευθύντρια Έκθεσης ME, Arabian Travel Market, δήλωσε: «Η Μέση Ανατολή έχει αναπτύξει μια απαράμιλλη διεθνή φήμη για τον τουρισμό πολυτελείας, με τους καταναλωτές σε όλη την περιοχή να δίνουν μεγάλη αξία στις εξατομικευμένες, αξέχαστες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες εμπειρίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του θέματος του ATM 2023, «Εργασία Προς το Καθαρό Μηδέν». Οι ηγέτες του κλάδου θα επιδείξουν τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους προσφέρουν πολυτελείς, βιώσιμες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε όλο τον Κόλπο και πέρα από αυτήν».

Εκτός από τα βιώσιμα πολυτελή ταξίδια, η όρεξη των καταναλωτών για αυθεντικές εκδρομές αυξάνεται επίσης σε αυτό το τμήμα. Πάνω από τους μισούς (51%) των εύπορων τουριστών έχουν αναζητήσει πιο ουσιαστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες από την πανδημία και πάνω από το ένα τέταρτο (27%) είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για απομονωμένες βίλες και σαλέ. Αυτά τα στοιχεία συμπίπτουν με την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ταξιδιωτική βιομηχανία του Κόλπου.

Μέχρι το 2028, η αξία του εξερχόμενου τομέα των ΗΑΕ αναμένεται να φτάσει τα 30,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να φτάσει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, το Κουβέιτ αναμένεται να αυξηθεί στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια και το Κατάρ είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα premium ταξίδια θα τεθούν στο μικροσκόπιο στο ATM 2023, καθώς ονόματα υψηλού προφίλ από όλο τον κλάδο συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για να συζητήσουν τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με την πολυτέλεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με τίτλο, Sustainable Luxury: At What Cost?.

Θα συζητήσουν μια σειρά από κρίσιμα για τον κλάδο θέματα, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πολυτελούς φιλοξενίας και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιστάθμισης άνθρακα. Η ATM 2023 θα δει επίσης την επιστροφή του International Luxury Travel Market (ILTM) Arabia 2023, μιας εκδήλωσης με επίκεντρο την πολυτέλεια αφιερωμένη σε προορισμούς υψηλής ποιότητας, premium καταλύματα και εξατομικευμένες τουριστικές εμπειρίες, που θα διαρκέσει τις δύο και τρεις ημέρες της έκθεσης.

Η επερχόμενη έκδοση του ILTM Arabia θα προσφέρει εκτεταμένες ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων στους συμμετέχοντες, καθώς 44 εκθέτες συνεργάζονται με μια επιλεγμένη ομάδα αγοραστών που απευθύνονται σε άτομα υψηλής καθαρής αξίας (HNWI) σε όλο το ΣΣΚ και την ευρύτερη περιοχή.

Η ATM 2023 θα διαθέτει μια σειρά από αποκλειστικές επωνυμίες από το τμήμα της πολυτελούς φιλοξενίας της Μέσης Ανατολής.

Η 30η έκδοση της ATM θα εξερευνήσει το μέλλον των βιώσιμων ταξιδιών σύμφωνα με το θέμα του, «Working Towards Net Zero». Έχοντας ξεκινήσει επίσημα το ταξίδι του προς το καθαρό μηδέν, το πρόγραμμα του συνεδρίου θα διερευνήσει πώς είναι πιθανό να εξελιχθούν οι καινοτόμες τάσεις βιώσιμων ταξιδιών, επιτρέποντας στους αντιπροσώπους να προσδιορίσουν στρατηγικές ανάπτυξης σε βασικούς κάθετους τομείς, ενώ παρέχοντας μια πλατφόρμα για περιφερειακούς εμπειρογνώμονες για να εξερευνήσουν ένα βιώσιμο μέλλον ενόψει της COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2023 στο Expo City Dubai.

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει επίσης μια κατηγορία βιωσιμότητας στα ετήσια βραβεία εκθετών του για πρώτη φορά. Οι εκθέτες οργανισμοί θα αναγνωριστούν με βάση τον βαθμό στον οποίο έχουν λάβει υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των περιπτέρων τους, καθώς και τις προσπάθειές τους να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα.