Πάνω από 14 εκατομμύρια ταξιδιώτες και 710.000 μετανάστες που επιλέγουν τις ΗΠΑ για προορισμό θα είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν στην Αμερικανική Κυβέρνηση τα στοιχεία των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, η οποία είχε ανακοινωθεί από πέρυσι για τους ταξιδιώτες από μουσουλμανικές χώρες, είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, με τον αριθμό των ελέγχων να αγγίζει τα 65.000 άτομα.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στα αμερικανικά μέσα, η εθνική ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση και σε περίπτωση που οι αρχές των ΗΠΑ διαπιστώσουν ανακρίβειες ή ψευδή στοιχεία στους δηλωθέντες λογαριασμούς, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στη χορήγηση βίζας.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι για χορήγηση βίζας θα πρέπει να καταγράψουν τα ονόματα χρήστη σε γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον προηγούμενα πέντε χρόνια, ενώ μπορούν να καταχωρήσουν οικειοθελώς την παρουσία τους σε λιγότερο γνωστά μέσα που δεν περιέχονται στη λίστα.

Εξαιρούνται από τους ελέγχους για χορήγηση Visa μόνοι οι ξένοι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες.