Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν οι ταξιδιώτες να πάρουν πίσω τα χρήματα τους για ακυρωμένες πτήσεις λόγω COVID, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Atol, ανακοίνωσε ότι τα πιστωτικά σημειώματα επιστροφής χρημάτων που εκδόθηκαν ξεπερνούν τα 152 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πάνω από 57 εκατομμύρια ευρώ πιστωτικών σημειώσεων επιστροφής χρημάτων παραμένουν ακόμη αχρησιμοποίητα.
Κάθε ταξιδιωτική εταιρεία έχει θέσει τους δικούς της όρους, αλλά οι πιστωτικές σημειώσεις θα πρέπει να εξαργυρωθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως υπογραμμίζεται, μετά από αυτήν την ημερομηνία, οι ταξιδιώτες δεν προστατεύονται πλέον οικονομικά εάν η εταιρεία που πούλησε το ταξίδι δεν μπορεί να τα παραδώσει.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι ταξιδιωτικές εταιρείες μπορούν να επιστρέψουν στους πελάτες είτε σε μετρητά είτε κουπόνια.
Αλλά, η επιστροφή χρημάτων μέσω κουπονιού είναι δυνατή μόνο εάν συμφωνήσει ο επιβάτης.

Όλοι δικαιούνται να λάβουν τα χρήματα τους πίσω, αλλά οι εθνικοί κανονισμοί διαφέρουν.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία έχουν δώσει τη δυνατότητα στους διοργανωτές ταξιδιών να εκδίδουν ταξιδιωτικά κουπόνια αντί για επιστροφές μετρητών ή να αναβάλουν την επιστροφή χρημάτων πολύ πέρα ​​από την αρχική περίοδο των 14 ημερών.

Στη Γαλλία, η προθεσμία παρατάθηκε στους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής τους, επομένως όλες οι επιστροφές χρημάτων έληξαν τον Ιούνιο.

Στην Ιταλία, το χρονικό πλαίσιο χρήσης του κουπονιού έχει παραταθεί στους 30 μήνες από την έκδοση τους και μόνο μετά από αυτό το χρονικό διάστημα είναι δυνατό να ζητηθεί επιστροφή χρημάτων σε μετρητά.