της Εύας Οικονομάκη

Τη δυναμική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού ανέδειξε, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας, που διοργάνωσε διαδικτυακά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Μοντ Μπέιλι, διευθύνουσα σύμβουλος της Accor για τη Νότια Ευρώπη.

Όπως τόνισε η Μοντ Μπέιλι, υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες για να αναδειχθεί σε έναν top level προορισμό για διαφορετικούς τύπους ταξιδιωτών και διαφορετικά lifestyles. Η CEO της Accor επεσήμανε ότι μεσομακροπρόθεσμα το επενδυτικό ενδιαφέρον θα επανέλθει στο προσκήνιο και η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στα πλάνα των δυνάμει επενδυτών.

«Ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι, πιο δύσκολο απ’ όσο νομίζαμε», είπε η Μοντ Μπέιλι, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την απίστευτη δυναμική που έχει η Ελλάδα, η οποία κατάφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να δράσει προληπτικά και να «λειτουργήσει πολύ καλά στο πρώτο lockdown».

Ασφάλεια και εμπορική πολιτική

Απευθυνόμενη στους Έλληνες ξενοδόχους, η επικεφαλής του γαλλικού ξενοδοχειακού κολοσσού εστίασε στην υγειονομική και εμπορική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα, είπε ότι πλέον στη μετά-COVID-19 εποχή οι ξενοδόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αναπτύξουν την εμπορική πολιτική τους, παρέχοντας ευελιξία ακυρώσεων στους καταναλωτές, καθώς, όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες έρευνες ολοένα και περισσότεροι ταξιδιώτες προχωρούν σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία.

Μάλιστα, η Μοντ Μπέιλι προέτρεψε τους Έλληνες ξενοδόχους να συνεχίσουν να «εγγυώνται» την ασφάλεια -σε υγειονομικό επίπεδο- στους επισκέπτες τους με την εφαρμογή πρωτοκόλλων, καθώς έχει αναδειχθεί πλέον σε μία από τις κύριες προτεραιότητες των ταξιδιωτών. Τόνισε, δε, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι Έλληνες ξενοδόχοι εφάρμοσαν πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και η Ελλάδα απέδειξε πως ήξερε τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να διαχειριστεί την πανδημία.

Στο προσκήνιο εξαγορές

Η CEO της Accor ανέφερε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τα δικά τους κανάλια εμπορικής προώθησης και να τονώσουν τις απευθείας κρατήσεις, καθώς, όπως εξήγησε, ο κλάδος των tour operators θα ανακάμψει αργότερα και δεν θα έχει τη μορφή που είχε προ πανδημίας.

Πάντως, η Μοντ Μπέιλι εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάκαμψη του ξενοδοχειακού κλάδου και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν απτά σημάδια επαναφοράς στην κανονικότητα. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα για τη δημιουργία πρωτοκόλλων που βοήθησαν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επεσήμανε, τα εγχώρια ταξίδια θα ανακάμψουν πιο γρήγορα, με τα επαγγελματικά ταξίδια να είναι ο τελευταίος τομέας που θα επανέλθει στην κανονικότητα, ενώ εξήγησε ότι τα μικρότερα καταλύματα θα μπορέσουν να επανέλθουν πιο άμεσα σε σχέση με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η επικεφαλής της Accor προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν εξαγορές και ενοποιήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ως απόρροια της πανδημίας.

Η Μοντ Μπέιλι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα τάση που έχει αναπτυχθεί εξαιτίας της πανδημίας, αφού η τηλεργασία έχει ωθήσει αρκετές ξενοδοχειακές αλυσίδες να μετατρέψουν τα δωμάτια των μονάδων τους σε γραφειακούς χώρους, προσφέροντας ένα νέο είδος υπηρεσιών στους επισκέπτες τους.