Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προτρέπει τα Ηνωμένα Έθνη να μην αλλάξουν τη δομή της φορολογίας της αεροπορίας που ισχύει επί του παρόντος.

Θέλει να διατηρήσει το ίδιο σχέδιο όπου οι αεροπορικές εταιρείες φορολογούνται από τις περιοχές καταγωγής τους και όχι από τους προορισμούς στους οποίους πετούν.

Η IATA λέει ότι θα ήταν πολύ περίπλοκο να αλλάξει και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες καταστάσεις όπου οι αεροπορικές εταιρείες θα εγκατέλειπαν τους προορισμούς που δεν πληρώνουν φόρους.

“Οι προτάσεις είναι απίστευτα περίπλοκες, δεν οδηγούν απαραίτητα σε φόρους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το δαιδαλώδες φορολογικό περιβάλλον μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε διακοπή των δρομολογίων στις περιοχές αυτές, δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Για τις κυβερνήσεις, θα σήμαινε απλώς να εισπράττουν λιγότερα από τις εθνικές τους αεροπορικές εταιρείες και να ξοδεύουν τεράστιες προσπάθειες και χρήματα για τη συλλογή φόρων από ξένους αερομεταφορείς.
Μόνο τα τάγματα λογιστών που χρειάζονται για να διαχειριστούν το χάος των αναφορών θα χαρούν εάν γίνει η αλλαγή.”

Μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει το θέμα. “Η κίνηση προκαλείται από την απογοήτευση για το πώς η ναυτιλία και όχι η αεροπορία, χρησιμοποιεί σημαίες ευκαιρίας για να βρει φιλικά φορολογικά καθεστώτα. Αυτός δεν είναι λόγος να αλλάξει ο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο η αεροπορία πληρώνει τους εταιρικούς φόρους της”, είπε ο Willie Walsh.

Οι αερομεταφορείς πρέπει να απαλαγγούν από την παρέλαση επαχθών ρυθμίσεων και  συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών προτάσεων”.