Δύο εμβληματικά έργα, την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού έπειτα από συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της υπόγειας επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων για την προβολή των πολύτιμων συλλογών του. Μέσω της υπογειοποίησης, το Μουσείο θα διασυνδεθεί με τις υποδομές και το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει, επίσης, η Αρχιτεκτονική Σχολή να παραμείνει στο Πολυτεχνείο και να «συνομιλεί» με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς παράγει υψηλής ποιότητας και δυναμικής πολιτισμό.

Αναφορικά με την παρέμβαση στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, βασικός στόχος είναι η ανάδειξή του ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, η ιστορική του σύνδεση με τα γύρω κτήρια και η επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης.

Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική.

Επιπλεόν, η υπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, αλλά και τη λειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενώ προανήγγειλε «τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των κρατικών μουσείων, με τη δημιουργία ΝΠΔΔ, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι πόροι για τις σχετικές μελέτες, όπως σημείωσε και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.