Μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού επιχειρεί να θέσει η Κινεζική Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ.

Η αύξηση της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή…απογειώθηκε ταχέως τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει μοχλός ανάπτυξης, δήλωσε ο Qizhala, πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης.

Ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ του Θιβέτ με τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο αριθμός των τουριστών τόσο εγχώρια όσο και από το εξωτερικό που φθάνουν στο Θιβέτ ετησίως αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 10 εκατομμύρια το 2012 και 20 εκατομμύρια το 2015.

Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση πάντοτε έδινε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ανέκαθεν ανέφεραν ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη εξισορρόπησης μεταξύ του περιβάλλοντος και του τουρισμού.

Η περιοχή σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν σημεία που βρίσκονται κοντά στους παγετώνες, όπως το βουνό Qomolangma. Πιο αναλυτικά ένα ανώτατο όριο για τις επισκέψεις στο όρος Qomolangma πρόκειται να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί το 2019.

Προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα η άγρια ​​ζωή, εισήχθη μηχανισμός το 2015 για την παροχή αποζημίωσης σε αγρότες και βοσκούς που έχουν υποστεί απώλειες άγριας ζωής. Μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί 85 εκατομμύρια γιουάν.

Όσον αφορά στο μέλλον, ο Yao Tandong, διευθυντής του Ινστιτούτου για το Οροπέδιο Qinghai-Θιβέτ, προτείνει να δημιουργηθούν περισσότερα εθνικά πάρκα για την καλύτερη αξιοποίηση των τουριστικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Γίνονται σκέψεις να δημιουργηθούν τέσσερα εθνικά πάρκα. Αυτές περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη λίμνη του Θιβέτ, το βουνό Qomolangma, το Yarlung Zangbo και το δάσος του εδάφους του Βασιλείου του Guge. Μόλις δημιουργηθούν αυτά τα γραφικά εθνικά πάρκα, μπορεί να εφαρμοστεί συνεπής σχεδιασμός για την προστασία τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από τον τουρισμό, κατέληξε ο Qizhala.