Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα.

Ο «πάτος» του πηγαδιού φαίνεται πως έχει μεγάλο βάθος, αφού οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν να μειώνονται, δημιουργώντας απόγνωση στους ιδιοκτήτες. Τα μισθώματα των κατοικιών καταγράφουν πτώση έως 35% σε σχέση με το 2010, ενώ των καταστημάτων έως 50%.

Ειδικότερα, τα ανατολικά και τα δυτικά προάστια της Αττικής παρουσιάζουν υποχώρηση 25%-35% και τα ενοίκια κυμαίνονται από 4,5 έως 6,3 ευρώ/τ.μ. στα δυτικά κι από 5 έως 6,5 ευρώ/τ.μ. στα ανατολικά.

Στα βόρεια προάστια, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται από 4 έως 14 ευρώ/τ.μ., η μείωση σε σύγκριση με το 2010 ανέρχεται σε 25%-35%. Στα ακριβά νότια προάστια, δηλαδή στις παράλιες περιοχές της Αττικής, η πτώση είναι της τάξης του 20%, με τα ενοίκια των διαμερισμάτων να κινούνται μεταξύ 7 και 16 ευρώ/τ.μ. Τέλος, 25% υποχωρούν τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας (9-18 ευρώ/τ.μ.).

Ο Δημήτρης Πολύζος, της εταιρείας Δίκτυο Real Estate, εκτιμά ότι το 2012 θα πιάσει «πάτο» και θα συνοδευτεί με βίαιη πτώση των τιμών, τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων όσο και στα μισθώματα.

Το ενδιαφέρον για ενοικίαση στρέφεται κυρίως σε μικρότερα διαμερίσματα και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν επιφάνεια που κυμαίνεται από 70 έως 85 τ.μ.
Επιπλέον, πολλοί ενοικιαστές αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις πληρωμές των υποχρεώσεών τους, επιστρέφουν στο πατρικό τους σπίτι.

 

Ανδρέας Αλειφέρης