Συγκρατημένα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ABTA, του Βρετανικού Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, για το 2012, ως προς τις τάσεις και τις εξελίξεις του εξερχόμενου τουρισμού της βρετανικής τουριστικής αγοράς. Ειδικά για την Ελλάδα, στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας οδεύει προς μία ακόμα δύσκολη και σκληρή χρονιά, αλλά πιθανολογείται ότι θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον τουρισμό, προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη. Εκτιμάται ότι οι τιμές για διαμονή και σίτιση «δείχνουν ότι θα είναι χαμηλότερες του 2011» και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολύ δελεαστικές προτάσεις πακέτων.

Για το 2012, πάντως, ο ABTA φαίνεται να προτείνει πρωτίστως Κρήτη, γενικότερα «νησιά» αλλά και τοπικές κρουαζιέρες.

Μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της ετήσιας έρευνας του Συνδέσμου, η μέση πελατειακή ομάδα της αγοράς –δηλαδή το ποιοτικότερο, ας πούμε, κομμάτι του μαζικού τουρισμού πακέτου – θα εξακολουθήσει να υφίσταται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω των οικονομικών συνθηκών και των καταναλωτικών συμπεριφορών

Στον αντίποδα, η αγορά τουρισμού πολυτελείας αλλά και το οικονομικότερο μέρος της αγοράς, με κυρίαρχη τη ζήτηση για all inclusive, αναμένεται να κινηθούν δυνατά και κατά τη διάρκεια του 2012.

Γενικότερα, διαπιστώνεται ότι ακριβώς λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, καταγράφεται τάση προτίμησης γνωστών και δοκιμασμένων προορισμών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ (Φλόριντα κυρίως) φαίνεται ότι θα πάνε καλά και ήδη κινούνται θετικά ως προς τις προκρατήσεις, σε αντίθεση με άλλους παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, οι οποίοι υστερούν ακόμα εξ αιτίας των αμφιβολιών που υπάρχουν για την ασφάλεια των προορισμών. 

Χάρης Ντιγριντάκης