της Εύας Οικονομάκη

Την ανάγκη προτεραιοποίησης του εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό προτάσσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου λίγες ημέρες πριν από την επανεκκίνηση ενός από τους πλέον νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

«Πολλοί από τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι ηλικίας 20-30 ετών. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα των εμβολιασμών», επισημαίνει στο tourismtoday.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Κωνσταντίνα Σβύνου. «Για κάποιους το δεύτερο ραντεβού θα προγραμματιστεί τρεις μήνες μετά, κάτι που σημαίνει ενδεχομένως ότι ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο», εξηγεί η Κ. Σβύνου.

Στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών και στον καταλυτικό ρόλο που θα διαδραματίσει η καλή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας στην πορεία της καλοκαιρινής σεζόν εστιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος. «Όσο είναι “κόκκινα” τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο θα είναι “κόκκινα” και τα οικονομικά δεδομένα. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όσο η εικόνα της χώρας “πρασινίζει”, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε τη ζήτηση να αποτυπώνεται σε κρατήσεις», τονίζει.

Η επιστολή

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, κινείται η επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων της Κω προς την πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να καταδείξουμε τον πολύ αργό ρυθμό εμβολιασμών στο νησί της Κω και να σας απευθύνουμε έκκληση προκειμένου να προχωρήσετε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ανατροπή του γεγονότος αυτού και την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

Η Κως είναι ένας εκ των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών σε Πανελλαδικό επίπεδο με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας μας και άμεσα εξαρτώμενη από τον τουρισμό. Φαίνεται πως το στοίχημα της ανοσίας αγέλης προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου αλλά ειδικότερα η υπόσχεση για προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουρισμό στους εμβολιασμούς έχουν χαθεί. Γεγονότα που θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση της ζήτησης για τη χώρα μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι καθοριστικές παράμετροι της σεζόν

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, το ποσοστό των εμβολιασμένων θα είναι μεταξύ των παραμέτρων που θα κρίνουν την παρούσα τουριστική περίοδο. «Δεν είναι λοιπόν δυνατό στην Κω να λειτουργούν 2,5 εμβολιαστικά κέντρα: 2 στο Νοσοκομείο και μισό στο ΙΚΑ, μισό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό! Σας καλούμε άμεσα όπως ενεργοποιήσετε νέο εμβολιαστικό κέντρο (στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας) και όπως προχωρήσετε στη στελέχωση των ενεργών κέντρων.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως αναμένουμε λόγω της τουριστικής περιόδου εκατοντάδες εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα ζητήσουν να εμβολιαστούν στο νησί της Κω, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση των εμβολιασμών!», επισημαίνεται στην επιστολή που συνυπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω, Βασίλης Μανιάς, και η πρόεδρος των Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Κω, Παπαδούλη Ελένη.

«Είναι αυτονόητο πως αν ο τουρισμός δεν στηριχθεί, αν οι επιχειρήσεις δεν δουλέψουν τότε θα καταρρεύσει η οικονομία. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα συμβάλλει καθοριστικά στο να “σώσουμε την παρτίδα”. Σας καλούμε με όλη μας την αγωνία να στηρίξετε τις προσπάθειές μας…», καταλήγει η επιστολή.