Με στόχο να περιορίσει τον υπερτουρισμό στην Πράγα, ο δήμαρχος της πόλης Zdeněk Hřib, προτείνει με νέο νόμο να απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων να εκμισθώνουν ολόκληρα διαμερίσματα σε πλατφόρμες τύπου Airbnb. Και οι τουρίστες που αναζητούν καταλύματα βραχυπρόθεσμες πλατφόρμες ενοικίασης θα περιορίζονται σε δωμάτια σε σπίτια όπου ζουν και οι ιδιοκτήτες.
Στόχος του δημάρχου της Πράγας, είναι “να δώσει την πόλη πίσω στους κατοίκους της”.
Στην Πράγα των 1,3 εκατ. κατοίκων το 2018 έφτασαν περίπου 8 εκατ. τουρίστες, από 2,6 εκατ. το 2000.
Η αύξηση επιταχύνθηκε καθώς η Airbnb εδραίωσε την παρουσία της στην πόλη.
Σύμφωνα με έκθεση από το ινστιτούτο σχεδιασμού και ανάπτυξης της πόλης, ο αριθμός των καταλυμάτων τύπου Airbnb σχεδόν τριπλασιάστηκε από 5.537 τον Μάρτιο του 2016 σε πάνω από 13.000 τον Μάιο του 2018. Αυτό σηματοδοτεί ένα άλμα από 17.913 σε 52.738 στον αριθμό των κλινών.
Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του θορύβου και των ενοχλήσεων για τους κατοίκους και οι αυξανόμενες τιμές ακίνητα και ενοίκια.
Ταυτόχρονα, ο δήμος αντιμετώπισε ένα διευρυνόμενο οικονομικό έλλειμμα, καθώς δεν έφταναν στα ταμεία του οι φόροι ενοικίασης διαμερισμάτων λόγω του Airbnb.

Ο Zdeněk Hřib πιστεύει ότι θα πείσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Τσεχίας να υποστηρίξει τη νομοθεσία που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εκδίδουν δικούς τους νόμους και διατάγματα σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.
Παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά ο δήμαρχος εμμένει ότι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος της Πράγας έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για να περάσει ένας νόμος.