Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για διευκόλυνση των κανόνων εισόδου για τους ξένους ταξιδιώτες που έρχονται στην ΕΕ, χαιρέτησαν το Διεθνές Συμβούλιο Αερολιμένων (ACI Europe) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA). 
Οι δύο φορείς κάλεσαν επίσης για περαιτέρω ενέργειες για να βοηθήσουν στην επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης.

Όπως υπογραμμίζει το ACI Europe τόσο τα αεροδρόμια όσο και οι αεροπορικές εταιρείες έδωσαν τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση. Τόσο οι σαφείς οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και τα δεδομένα από έρευνες, που δείχνουν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν επηρεάζουν την εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τη νέα σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΕΕ, από την 1η Μαρτίου 2022, τα κράτη μέλη που πρέπει να ξεκινήσουν την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ακόμη και για μη ουσιώδεις σκοπούς.

Ανακοίνωση από το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αλλαγές που εισάγονται αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της πανδημίας, στην υψηλή βαθμολογία των χορηγούμενων εμβολιασμών και των αναμνηστικών δόσεων, καθώς και στον αυξανόμενο αριθμό πιστοποιητικών που εκδίδονται από τρίτες χώρες ως ισοδύναμο με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Αυτό το νέο καθεστώς είναι σύμφωνο με τη σύσταση που εγκρίθηκε στον Ιανουάριο σχετικά με τα ταξίδια εντός της ΕΕ, η οποία ενισχύει την επεξεργασία περαιτέρω ταξιδιωτικών κριτηρίων με βάση την προσωπική κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών και όχι την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.