Οι τρεις παγκόσμιες αεροπορικές συμμαχίες, oneworld, SkyTeam και Star Alliance, υποστηρίζουν πλήρως την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του Συμβουλίου Διεθνούς Ομάδας Ανάκτησης Αεροπορίας (CART) που κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου.

Μαζί, καλούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης για τα πρωτόκολλα δοκιμών επιβατών.

Καθώς και την υιοθέτηση του ψηφιακού διαβατηρίου υγείας, έτσι ώστε τα αεροπορικά ταξίδια να μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια.

Οι περιορισμοί ταξιδιού και εισόδου που επιβάλλονται από κυβερνήσεις εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά την παγκόσμια ταξιδιωτική ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, η δοκιμή COVID-19 έχει αναδειχθεί ως ένα σημαντικό μέρος μιας λύσης από άκρο σε άκρο. Που θα επιτρέψει την ασφαλή επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών μειώνοντας δυνητικά την εξάρτηση από το αμβλύ όργανο των καραντίνας.

«Χαιρετίζουμε τη δημοσίευση της ενημερωμένης έκθεσης CART. Η οποία μεταξύ άλλων, απαιτεί τη σοβαρές δοκιμές (τεστ) ως μέσου για τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια και στα σύνορα. Καθώς και για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας ταξιδιών και τουρισμού και της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Alliance Τζέφφρεϊ Γκο.

Ένα ισχυρό πρωτόκολλο για δοκιμές θα παρέχει επίσης περαιτέρω αποδείξεις που θα αποδεικνύουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν αποτελούν ουσιώδη αιτία μολύνσεων και θα ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός πλαισίου εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών».

Εναρμονισμένη προσέγγιση στις δοκιμές

Εκ μέρους των 58 αεροπορικών εταιρειών τους -που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας χωρητικότητας των αερομεταφορέων και μετέφεραν πάνω από 1,87 δισεκατομμύρια επιβάτες ετησίως πριν από την κρίση COVID-19- οι τρεις συμμαχίες ζητούν μια εναρμονισμένη προσέγγιση στις δοκιμές.

Κάτι που θα αποτελέσει το θεμέλιο μιας εμπιστοσύνης πλαίσιο, όπως συνιστάται από τις οδηγίες του ICAO.

Απαιτείται επείγουσα δράση

«Οι νέες τεχνολογίες έχουν εντοπίσει μέσα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και το άνοιγμα των συνόρων.

Συμπληρώνοντας το επίπεδο μέτρων ασφαλείας επιβατών που έχουν ήδη εφαρμοστεί από αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια παγκοσμίως, τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SkyTeam, Κρίστιν Κολβίλ.

Η αεροπορία υποστηρίζει εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο και οδηγεί το διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό.

Απαιτείται επείγουσα δράση για την υιοθέτηση δοκιμών και τεχνολογίας για τον μετριασμό των κινδύνων COVID και για την ασφαλή και γρήγορη αναβίωση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών».

Οι συμμαχίες υποστηρίζουν τεχνικές λύσεις

Οι πρόσφατες ψηφιακές δοκιμές «κάρτας υγείας», όπως το Common Pass, δίνουν προτέρημα στη χρήση τεχνολογίας για την παροχή εναρμονισμένων προτύπων στην επικύρωση και την επαλήθευση των διαπιστευμένων δεδομένων υγείας των επιβατών.

Οι συμμαχίες υποστηρίζουν τεχνικές λύσεις που παρέχουν έναν συνεπή, επεκτάσιμο και οικονομικά προσιτό τρόπο για να δηλώσουν τα δεδομένα υγείας των επιβατών. Με διαδικασίες που ξεκινούν πριν από το ταξίδι για να μειώσουν την ενόχληση των επιβατών στα αεροδρόμια.

Όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της oneworld, Ρομπ Γκάρνεϊ «με εκτεταμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για τους πελάτες, οι δοκιμές μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ασφαλή επανεκκίνηση του ταξιδιού.

Οποιαδήποτε λύση που χρησιμοποιείται για τη δήλωση δεδομένων για την υγεία των επιβατών πρέπει να είναι συνεπής, κλιμακούμενη και οικονομικά αποδοτική.

Αυτό θα παρέχει σαφήνεια και αυτοπεποίθηση στους πελάτες, τις αεροπορικές εταιρείες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς στα ταξίδια».