Του Χάρη Ντιγριντάκη
Τη στοχευμένη επιχειρηματική διείσδυση σε νέους τομείς αλλά και την έτι περαιτέρω ισχυροποίηση του στον κατασκευαστικό κλάδο θα επιτρέψει η ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αντλήσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της έκδοσης του 7ετούς διάρκειας ομολόγου του οποίου η δημόσια προσφορά ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020.
Ειδικότερα κάποιος δύναται να επενδύσει σε κοπές των 1000 ευρώ ως μίνιμουμ επένδυση και ακολούθως πολλαπλάσια αυτής. Η εταιρεία θα εκδώσει ομολογίες 7ετους διάρκειας, αξίας έως 500 εκατ. ευρώ.
Η αναμενόμενη απόδοση αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2.80% , ανάλογα με την ζήτηση που θα υπάρξει ενώ οι τόκοι θα καταβάλλονται εξαμηνιαίως στους επενδυτές.
Το ομόλογο θα είναι διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο Αθηνών οπότε θα υπάρχει ευκολία ρευστοποίησης της επένδυσης. Υπογραμμίζεται ότι το ομόλογο έχει βαθμολογηθεί από την ICAP με A.
Μεταξύ άλλων κατά την περίοδο 2020-2027, ποσό 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού) επενδύσεων στις δράσεις παραχωρήσεων, υποδομών και ενέργειας.
Τα νέα έργα
Στην πρώτη γραμμή των νέων επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω και του ομολόγου της εισηγμένης, βρίσκεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο θα κατασκευάσει η ΓΕΚ Τέρνα, με το έργο να έχει είναι ύψους 480 εκατ. ευρώ.
Εν γένει, η εισηγμένη δρομολογεί επενδύσεις συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ, με 1 δισ. ευρώ να αντιστοιχεί στο έργο της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό.
Από τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ποσό της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, με τα τελευταία να υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Σημειώνεται τέλος ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Εκτός δηλαδή από την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με την εισηγμένη να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, εν μέρει λόγω και της εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για έργα αιολικής, υδροηλεκτρικής, και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα.