Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Σουηδία καταργεί την απαίτηση προκαταρκτικής δοκιμής που είχε επιβάλλει σε όλους τους ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού και τη χώρα προέλευσης τους.

Από τις 21 Ιανουαρίου, δεν θα ισχύει πλέον η απαίτηση υποβολής αρνητικού αποτελέσματος εξέτασης COVID-19 που λήφθηκε εντός 48 ωρών κατά την άφιξη.

«Οι ταξιδιώτες δεν θεωρείται πλέον ότι αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερο κίνδυνο που θα επηρεάσει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στη Σουηδία.

Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη απαίτηση για αρνητικό αποτέλεσμα COVID-19 από τεστ που διενεργήθηκε εντός 48 ωρών από την άφιξη στη Σουηδία δεν θεωρείται πλέον αναλογικό μέτρο», αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Τι ισχύει για ταξιδιώτες ΕΕ/ΕΟΧ

Ωστόσο, τονίστηκε ότι όλα τα άτομα που φτάνουν στη Σουηδία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου εξακολουθούν να απαιτείται να προσκομίζουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ κατά την είσοδο τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες ΕΕ/ΕΟΧ θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.
Η απαίτηση προσκόμισης ενός από τα πιστοποιητικά που εμπίπτουν στο EU COVID Pass ισχύει για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Ποιοι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ μπορούν να εισέλθουν στην Σουηδία

Όσον αφορά στους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Σουηδία από χώρα εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, διευκρινίστηκε ότι πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα πιστοποιητικά COVID-19 τους αναγνωρίζονται από τις σουηδικές αρχές.

Από την άλλη πλευρά, όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό που δεν έχει αναγνωριστεί στη Σουηδία υπόκεινται σε απαγόρευση εισόδου, πράγμα που σημαίνει ότι επί του παρόντος δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι από τις 21 Ιανουαρίου η χώρα θα αναγνωρίζει τα δελτία εμβολιασμού που εκδίδονται στο Μαυροβούνιο, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία και την Ουρουγουάη.