Ανοικτή για σχεδόν οκτώ μήνες θα παραμείνει η πλατφόρμα για όλα τα αυθαίρετα, η οποία αναμένεται να κλείσει από την 1η Ιουλίου μόνο για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις.
Το νέο πλαίσιο των αυθαιρέτων παρουσίασε χθες σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία των προέδρων του ΤΕΕ και της ΠΟΜΙΔΑ κ. Γ. Στασινού και κ. Σ. Παραδιά, η οποία καλείται να θεσμοθετήσει τις αλλαγές και να βάλει ένα τέλος στις συνεχείς παρατάσεις των νόμων.
Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, θα δοθεί παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2020.
Πρόκειται για την κατηγορία 5, στην οποία κατατάσσονται όσα αυθαίρετα παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το επιτρεπόμενο ύψος, σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Από το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου που είχε προβλεφθεί από προηγούμενο νόμο αλλά ουδείς μέχρι σήμερα εφάρμοσε, τροφοδοτώντας σε μεγάλο βαθμό μαζί με την απουσία ελέγχων, τα προβλήματα της αυθαιρεσίας.
Αύξηση στα πρόστιμα τακτοποίησης
Από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% μεγαλύτερο πρόστιμο για τη νομιμοποίησή του.
Για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστέρησης στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών, ο ιδιοκτήτης θα καλείται να καταβάλλει ένα επιπλέον 5%.
«Δηλαδή αν καθυστερήσεις ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώνεις 25%, αν καθυστερήσεις δυο χρόνια ακόμα 30%, κ.ο.κ.», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
Τόνισε μάλιστα ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται με την ταχύτητα, με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του.
Και λειτουργική, «διότι το υπουργείο παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα».