Στα 500 τετραγωνικά μέτρα ορίζεται πλέον ο χώρος που θα καταλαμβάνουν ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες και αναψυκτήρια στο παράκτιο μέτωπο, με την έκταση του αιγιαλού που παραμένει ελεύθερη να αντιστοιχεί στο εξής στο 50%, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» του υπουργείου Τουρισμού.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ισχύει για παραχωρήσεις σε ξενοδοχεία και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τα οποία δραστηριοποιούνται σε όμορο χώρο.

Μάλιστα, σε διαφορετική διάταξη γίνεται αναφορά στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτρέπεται η μεταβολή της έκτασης και των ορίων μιας ΠΟΤΑ, μόνο μία φορά μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ενώ η μείωση ή αύξηση της έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χαρακτηρισμού και οριοθέτησης, δεν πρέπει υπερβαίνει αθροιστικά το 15% της αρχικώς οριοθετηθείσας έκτασης.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται:

-Ένα ή περισσότερα τμήματα ήδη εγκεκριμένης Π.Ο.Τ.Α., που έχει οριοθετηθεί, μπορούν να αποσπώνται, να χαρακτηρίζονται και να οριοθετούνται ως νέα αυτοτελής Π.Ο.Τ.Α., εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

-Οδικά δίκτυα και ρέματα που διατρέχουν εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων, σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής δεν θα προσμετρώνται στον υπολογισμό του ελάχιστου εμβαδού των ιδιοκτησιών.

Τι ισχύει για τα γήπεδα γκολφ

Όσον αφορά την υπαγωγή των γηπέδων γκολφ 9 οπών σε κίνητρα αναπτυξιακής νομοθεσίας διευκρινίζεται ότι «επενδυτική δαπάνη για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ εννέα οπών επιτρέπεται να υπάγεται στα κίνητρα της αναπτυξιακής νομοθεσίας. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για επενδυτικά σχέδια δημιουργίας γκολφ δεκαοκτώ (18) οπών που έχουν ήδη υπαχθεί σε διατάξεις αναπτυξιακού νόμου, για τα οποία υποβάλλεται αίτημα τροποποίησης φυσικού αντικείμενου λόγω μείωσης της δυναμικότητας».

Επίσης, επιτρέπεται η επέμβαση σε δημόσια δάση, δημόσιες δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις για τη δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαματικών πηγών – υδροθεραπευτηρίων, κέντρων θαλασσοθεραπείας και ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, καθώς και η δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Στις συγκεκριμένες εκτάσεις επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανισμών με συρματόσχοινα (σχοινοσιδηρόδρομοι, καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι και τηλεσκί) που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων της παρούσας ή λειτουργούν αυτοτελώς, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις, με την προϋπόθεση ότι δεν επέρχεται αισθητική αλλοίωση του τοπίου».

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι για τα γήπεδα γκολφ, ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,05 εφαρμοζόμενος επί του 10% της συνολικής δεσμευόμενης για την επένδυση έκτασης δασικού χαρακτήρα.