Μία νέα εποχή ξημερώνει στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την επισημοποίηση του…διαζυγίου τους και την επίτευξη συμφωνίας.

Το πιο βασικό: Μπαίνει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίστροφο.

Οι νέοι κανόνες για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αν και ακόμα τίποτα δεν έχει αποσαφηνιστεί, η ΕΕ προειδοποίησε ότι για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη, η είσοδος είναι πιθανό να είναι λιγότερο απλή από το 2021.

Σε έγγραφο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο, αναφέρεται ότι οι Βρετανοί θα “υποβληθούν σε διεξοδικούς ελέγχους” στα σύνορα όταν εισέρχονται σε χώρες της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία) και στον χώρο Σένγκεν, καθώς θα αντιμετωπίζονται ως υπήκκοι τρίτων χωρών”.

Κατά γενικό κανόνα, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα χρειάζονται βίζα για να παραμείνουν σε χώρες της ΕΕ για έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών, αρκεί να μην εργάζονται, σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων Σένγκεν.

“Αγκάθι” με τις κατοικίες Βρετανών σε χώρες της ΕΕ

Η συνειδητοποίηση ότι οι Βρετανοί ενδέχεται να μην μπορούν πλέον να περνούν απεριόριστο χρόνο σε δεύτερα σπίτια στην ήπειρο έχει προκαλέσει οργή σε μερίδα του βρετανικού τύπου καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα.
Αλλά αυτοί είναι οι κανόνες που εφαρμόζονταν πάντα στους πολίτες εκτός ΕΕ.

Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να επισκεφθούν τη Γαλλία, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλέιμεν Μπεν δήλωσε πρόσφατα ότι “αναζητείται λύση με μεγαλύτερη ευελιξία”.

Οι νέοι κανόνες για τους ταξιδιώτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αντίθετα, οι επισκέπτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπορούν να επισκεφθούν ως τουρίστες για έως και έξι μήνες χωρίς βίζα, σύμφωνα με τους κανόνες μετανάστευσης για ξένους επισκέπτες που εξαιρούνται από βίζες βραχείας διαμονής.

Επίσης, δεν θα τους επιτρέπεται να εργάζονται ή να προσπαθούν να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω συχνών ή διαδοχικών επισκέψεων.

Τα διαβατήρια πρέπει να ισχύουν για όλη τη διάρκεια της διαμονής και μπορεί να ζητηθεί από τους επισκέπτες λεπτομέρειες για τη διαμονή, την οικονομική υποστήριξη και τα ταξίδια επιστροφής.

Ένα εθνικό δελτίο ταυτότητας θα είναι αρκετό για είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Οκτώβριο του 2021, οπότε θα χρειαστεί διαβατήριο.

Οι κάτοικοι της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες άλλες κατηγορίες ταξιδιωτών μπορούν να εισέλθουν με εθνικό δελτίο ταυτότητας έως το τέλος του 2025.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ ενδέχεται να μην προστατεύονται πλέον από τα δικαιώματα των καταναλωτών της ΕΕ ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς τους, προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταξιδιωτική ασφάλιση υγείας

Μέχρι τώρα, το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας (EHIC) της ΕΕ επέτρεψε στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε κρατική υγειονομική περίθαλψη ενώ ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτό καλύπτει προϋπάρχουσες καταστάσεις, καθώς και θέματα τοκετού και εγκυμοσύνης. Δεν εγγυάται, ωστόσο, δωρεάν θεραπεία, ούτε ισοδυναμεί με ταξιδιωτική ασφάλιση.

Μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2020, οι κάρτες EHIC δεν θα ισχύουν πλέον για Βρετανούς που επισκέπτονται την ήπειρο ή υπηκόους της ΕΕ που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης, οι περισσότεροι Βρετανοί που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συνάψουν ταξιδιωτική ασφάλιση με ιατρική κάλυψη.