Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία αλλάζει τους κανόνες στα ταξίδια για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την 1η Φεβρουαρίου θα χαλαρώσει τους περιορισμούς COVID-19 για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο ​​Σπεράντσα υπέγραψε διάταγμα που αναφέρει ότι σε όλους τους επισκέπτες από την ΕΕ θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μόνο με την επίδειξη Green Pass.

Το Green Pass είναι ένα έγγραφο που αποδεικνύει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει ή έχει βγει αρνητικό πρόσφατα.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ που προσκομίζουν ένα από τα προαναφερθέντα τεκμήρια θα μπορούν σύντομα να εισέλθουν στην Ιταλία χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουν πρόσθετους κανόνες εισόδου.

Προς το παρόν, οι ιταλικές αρχές απαιτούν από όλους τους πολίτες της ΕΕ να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κατά την είσοδο τους, ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού και τη χώρα προέλευσης τους.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η παραλλαγή Omicron είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη στην ΕΕ, οι αρχές σχεδιάζουν να καταργήσουν την απαίτηση προκαταρκτικής δοκιμής.

Όλες οι χώρες της ΕΕ/της ζώνης Σένγκεν αποτελούν επί του παρόντος μέρος της Λίστας Γ της Ιταλίας, εκτός από το κράτος της Πόλης του Βατικανού και τον Άγιο Μαρίνο, που αποτελούν μέρος του Καταλόγου Α.

Οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ιταλία από τη λίστα Α επιτρέπεται να εισέλθουν χωρίς περιορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Τα δύο έγγραφα μπορούν να εμφανιστούν σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή.

Οι ταξιδιώτες από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ/Χώρου Σένγκεν που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Γ πρέπει επί του παρόντος να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης μαζί με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης, το οποίο πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών πριν από την άφιξη.

Επιπλέον, όλοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν μια φόρμα Ψηφιακού εντοπισμού επιβατών πριν εισέλθουν στην Ιταλία. Το έντυπο αντικαθιστά την αυτοδήλωση που έγινε στον μεταφορέα και μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά ή σε έντυπη μορφή.

Παρόλο που οι ταξιδιώτες από την ΕΕ θα πρέπει να πληρούν τους προαναφερθέντες κανόνες μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, εξακολουθούν να επιτρέπεται η είσοδος τους για ταξιδιωτικούς σκοπούς χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουν ουσιαστικό λόγο για το ταξίδι τους.

«Επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση από και προς αυτές τις χώρες για οποιονδήποτε λόγο, επομένως και για τον τουρισμό, εφόσον δεν έχετε μείνει ή δεν έχετε περάσει από μία από τις χώρες της λίστας Ε τις 14 ημέρες πριν από την είσοδο στην Ιταλία», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Μόλις τεθεί σε ισχύ η νέα εντολή, οι ταξιδιώτες της ΕΕ θα μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία βάσει πιο χαλαρών κανόνων. Επίσης, θα εξαιρούνται από την απαίτηση προκαταρκτικής δοκιμής.