Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια νέα θεώρηση που επιτρέπει στους ξένους να εργάζονται στη χώρα , χαλαρώνοντας τις απαιτήσεις διαμονής σε μια προσπάθεια να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι αλλοδαποί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γενικά μόνο περιορισμένες βίζες που σχετίζονται με την απασχόλησή τους και είναι δύσκολο να αποκτηθεί μακροχρόνια διαμονή.

Αλλά όσοι έχουν τη νέα «πράσινη βίζα» θα μπορούν να εργάζονται χωρίς χορηγία εταιρείας και μπορούν να χορηγούν τους γονείς και τα παιδιά τους έως 25 ετών, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Στοχεύει σε άτομα με υψηλή εξειδίκευση, επενδυτές, επιχειρηματίες, επιχειρηματίες, καθώς και εξαιρετικούς φοιτητές και μεταπτυχιακούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Θάνι αλ-Ζεγιούντι.

Πλούσιες σε πόρους χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, επιδιώκουν όλο και περισσότερο τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους και τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει επίσης τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στα ΗΑΕ, των οποίων η οικονομία ήταν ήδη σε ύφεση τα τελευταία χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Το 2019, τα ΗΑΕ ξεκίνησαν τη 10ετή «Χρυσή βίζα» για να προσελκύσουν πλούσια άτομα και εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα στον Κόλπο. Παρόμοια προγράμματα έχουν ξεκινήσει από τότε σε άλλες πλούσιες σε πόρους χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Το Ριάντ δήλωσε τον Ιούνιο του 2019 ότι θα προσφέρει μόνιμη κατοικία για 800.000 ριάλ (213.000 δολάρια ΗΠΑ) και μονοετή ανανεώσιμη κατοικία που κοστίζει 100.000 ριάλ, επιτρέποντας στους ξένους να κάνουν επιχειρήσεις και να αγοράσουν ακίνητα χωρίς Σαουδάραβα χορηγό.

Η Ντόχα άνοιξε επίσης την αγορά ακινήτων της σε ξένους, με ένα σχέδιο που δίνει σε όσους αγοράζουν σπίτια ή καταστήματα το δικαίωμα σε άδειες μακροπρόθεσμης ή μόνιμης διαμονής.

Οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το 90% των 10 εκατομμυρίων του πληθυσμού στα ΗΑΕ, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου μετά τη γειτονική Σαουδική Αραβία.