Νέοι κανόνες της ΕΕ ισχύουν απο τις 2 Φεβρουαρίου για τις θεωρήσεις μικρής διάρκειας. Οι νέοι κανόνες εντός Σένγκεν διευκολύνουν τους νόμιμους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στην Ευρώπη. Εκτός από τους κανόνες, αυξήθηκε επίσης το τέλος θεώρησης.

Το τέλος θεώρησης αυξάνεται από 60 σε 80 ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι η πρώτη από το 2006.

Οι αλλαγές ισχύουν για τους ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδέψουν στην ΕΕ. Επί του παρόντος, οι πολίτες από 105 χώρες ή οντότητες εκτός ΕΕ πρέπει να έχουν θεώρηση. Τίποτα δεν αλλάζει για τις χώρες που επωφελούνται από τις μετακινήσεις χωρίς θεωρήσεις στην ΕΕ.

Οι κανόνες καλύπτουν τις θεωρήσεις σύντομης διαμονής για τις 22 χώρες της ΕΕ που ανήκουν στο χώρο Σέγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία), καθώς και για τέσσερις συνδεδεμένες χώρες: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Με τους νέους κανόνες, οι ταξιδιώτες επωφελούνται τώρα από μια απλούστερη και πιο φιλική προς το χρήστη διαδικασία αίτησης θεώρησης:

Οι αιτήσεις θεώρησης μπορούν να υποβληθούν έως και 6 μήνες πριν από την προγραμματισμένη διαδρομή αντί για 3 μήνες πριν, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να προγραμματίσουν καλύτερα τα ταξίδια τους.

Οι θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων με μακροχρόνια ισχύ (από 1 έως 5 έτη) είναι τώρα ευκολότερες στην απόκτηση, εξοικονομώντας χρόνο ταξιδιού και χρήματα, καθώς θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για νέα βίζα λιγότερο συχνά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια αίτηση μπορεί να υποβληθεί απευθείας στη χώρα διαμονής του ταξιδιώτη και να συμπληρωθεί και να υπογραφεί ηλεκτρονικά (μόνο έγγραφά του έγιναν αποδεκτά μέχρι τώρα), γεγονός που θα εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και ταλαιπωρία ταξιδιωτών.