Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) αντέδρασε στην παράταση του κανονισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID έως το 2023, ζητώντας να επιβληθούν περισσότερες αλλαγές προκειμένου να αποκατασταθεί η ελευθερία μετακίνησης εντός του μπλοκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ETC, ενώ οι 70 δημόσιοι και ιδιωτικοί ταξιδιωτικοί και τουριστικοί οργανισμοί μέλη της χαιρετίζουν την επέκταση του κανονισμού, επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες αλλαγές στο πιστοποιητικό, ώστε, μεταξύ άλλων, να εναρμονιστούν οι κανόνες μεταξύ των κρατών μελών.

Η ETC επαινεί το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το έγγραφο είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας ως το μόνο λειτουργικό σύστημα πιστοποιητικών COVID-19 που λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέροντας ωστόσο τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε αυτό.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση για την εκπλήρωση και ενίσχυση του ρόλου του EUDCC ως μία από τις βασικές ψηφιακές λύσεις για την αποκατάσταση της διεθνούς κινητικότητας και του de facto παγκόσμιου προτύπου», αναφέρει η ανακοίνωση της.

Στις 11 Μαρτίου, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper) ενέκρινε την παράταση της χρήσης του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ έως τα μέσα του 2023 .

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Coreper) ενέκρινε μερικές αλλαγές στο πιστοποιητικό, μεταξύ των οποίων και εδώ που καθιστούν δυνατή τη συμπερίληψη όλων των δόσεων σε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκαν.

Οι αλλαγές προβλέπουν επίσης την έκδοση του πιστοποιητικού για άτομα που έχουν αναρρώσει από τον ιό αλλά διαθέτουν μόνο το θετικό αποτέλεσμα ενός τεστ αντιγόνου ως απόδειξη αυτού.

Η ETC πιστεύει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον κανονισμό δεν είναι για να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία.

Σύμφωνα με τη συμμαχία, μεταξύ των αλλαγών που πρέπει να γίνουν επίσης η συμπερίληψη όλων των εμβολίων για τον COVID-19 ως έγκυρα για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού και όχι μόνο για εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή τις αρχές αρμοδιοτήτων, στα κράτη μέλη.

«Σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια εμβόλια που χορηγούνται σε όλη την ΕΕ και αναφέρονται στον Κανονισμό υπάρχουν με διαφορετική εμπορική ονομασία σε άλλες χώρες και επομένως δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του EUDCC.
Αυτό ισχύει και για ορισμένα από τα εμβόλια που η ΕΕ βοηθά να παραδοθούν στο πλαίσιο του συστήματος COVAX», επισημαίνει η ETC.

Επιπλέον, η ETC προτείνει να διαγραφεί το πιστοποιητικό μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο ιός δεν είναι πλέον απειλητικός και τα ταξιδιωτικά μέτρα όπως η απαίτηση πιστοποιητικού δεν έχουν πλέον αντίκτυπο στην πρόληψη του.