Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα είναι πραγματικότητα το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS).

Τουρίστες σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου -με καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)- θα υποβάλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού για να εισέλθουν σε κράτη μέλη.

Η έναρξη λειτουργίας του ETIAS, το οποίο έχει αναβληθεί αρκετές φορές τώρα, είναι απίθανο να μην εφαρμοστεί τον Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν να υποβάλουν αίτηση από τον Νοέμβριο του 2023, ιδίως όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ζώνη Σένγκεν τους τελευταίους δύο μήνες του έτους.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει ενημερώσει τους πολίτες τρίτων χωρών για τις αλλαγές, οι ταξιδιώτες εξακολουθούν να μπερδεύονται για το πώς το ETIAS πρόκειται να τους επηρεάσει και ποιος είναι ο σκοπός του. Εσφαλμένες ερμηνείες του, έχουν προκαλέσει σύγχυση στους ταξιδιώτες.

Το ETIAS δεν είναι βίζα

Το ETIAS δεν είναι βίζα. Είναι ένα πρόγραμμα προκαταρκτικού ελέγχου απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για όλους τους ταξιδιώτες στο πλαίσιο του προγράμματος χωρίς βίζα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Βρετανών, Αμερικανών, Αλβανών, Βόσνιων κ.λπ.

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ μιας ETIAS και μιας Βίζας Σένγκεν. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι ότι για απόκτηση βίζας Σένγκεν χρειάζεται ραντεβού, πολλά έγγραφα, συνέντευξη και να πληρώσετε αρκετά ακριβά. τέλη.

Αντίθετα, η αίτηση για άδεια ταξιδιού διαρκεί μόνο περίπου δέκα λεπτά και δεν χρειάζεται να παρευρεθείτε σε συνέντευξη ή να κλείσετε ραντεβού ή ακόμη και να συλλέξετε τα έγγραφα που απαιτούνται για βίζα. Επιπλέον, το τέλος για αυτό είναι πολύ φθηνό σε σύγκριση με τα τέλη βίζας Σένγκεν.

Ο ιστότοπος ETIAS δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, αλλά θα είναι υπό τον τομέα «europa.eu»

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλοί ιστότοποι προσποιούνται ότι είναι ο επίσημος ιστότοπος ETIAS και άλλοι που δεν το ισχυρίζονται άμεσα, αλλά εμφανίζονται ως επίσημος ιστότοπος της ΕΕ.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι που ισχυρίζονται ότι είναι μεσάζοντες για την απόκτηση ETIAS, η οποία είναι μια απολύτως περιττή υπηρεσία.

Στην πραγματικότητα, ο ιστότοπος μέσω του οποίου οι αιτούντες θα υποβάλουν αίτηση για ETIAS δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, αλλά οι αρχές της ΕΕ εργάζονται σε αυτόν και θα βρίσκεται κάτω από τον τομέα europa.eu.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε άλλος υπάρχων ιστότοπος και άλλοι που σίγουρα θα εμφανιστούν σύντομα και τελειώνουν με “.com”, “.net”, “.eu” κ.λπ., δεν είναι νόμιμοι.

Ο eu-LISA είναι ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών λύσεων και λειτουργιών για έναν ιστότοπο που μπορεί να χειριστεί όλες τις απαιτήσεις που υπάρχουν για τις διαδικτυακές υπηρεσίες ETIAS.

Οι αιτούντες βίζα Σένγκεν δεν θα επηρεαστούν από το ETIAS

Οι ταξιδιώτες από περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου που χρειάζονται βίζα Σένγκεν για να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ζώνης για βραχυπρόθεσμες περιόδους και σκοπούς όπως τουρισμός, επιχειρήσεις, επίσκεψη σε μέλη της οικογένειας κ.λπ., δεν θα χρειαστούν ETIAS.

Ωστόσο, σε περίπτωση που μια χώρα λάβει απελευθέρωση της βίζας μετά την έναρξη ισχύος του ETIAS, τότε οι αιτούντες από αυτήν τη χώρα θα χρειάζονται το ETIAS.

Το ETIAS δεν είναι μια «εκδίκηση για το Brexit»

Πολλά βρετανικά Μέσα είχαν προσπαθήσει να χαρακτηρίσουν τη δημιουργία του ETIAS ως εκδικητική ενέργεια της ΕΕ για το Brexit, αλλά αυτό είναι πολύ αναληθές.

Αν και η πρόταση για τη δημιουργία του ETIAS και το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο για αποχώρηση από την ΕΕ έγιναν το 2016, δεν σχετίζονται.

Στην πραγματικότητα, η ιδέα για τη δημιουργία του συστήματος είναι μια προσπάθεια της ΕΕ να εξασφαλίσει τα σύνορα της, μετά το κύμα μεταναστών τα προηγούμενα χρόνια και μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα σε όλο το μπλοκ και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες Ευρωπαίους να χάσουν τη ζωή τους.

Πολλές άλλες χώρες έχουν παρόμοια προγράμματα

Η ΕΕ δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία που εισήγαγε ένα τέτοιο σύστημα. Άλλες χώρες έχουν λειτουργήσει παρόμοια συστήματα, για σχεδόν ίδιους σκοπούς, εδώ και χρόνια, ακόμη και δεκαετίες.

  • Οι ΗΠΑ λειτουργούν το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) από το 2007, το οποίο είναι επίσης ένα διαδικτυακό σύστημα για αιτήσεις για ταξιδιώτες από χώρες στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από την Βίζα των ΗΠΑ (VWP).
    Η χρέωση για αίτηση ESTA είναι 4 δολάρια και εάν εγκριθεί, χρεώνεται επιπλέον 17 δολάρια, φτάνοντας συνολικά τα 21 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή είναι τρεις φορές πιο ακριβό από ένα ETIAS.
  • Η Αυστραλία, λειτουργεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Electronic Travel Authority (eTA), από τις 23 Μαρτίου 2013, το οποίο κοστίζει 20 δολάρια Αυστραλίας.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται επίσης σε ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο προς το παρόν ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση (ETA), και θα εξυπηρετεί για τον ίδιο σκοπό με το ETIAS.
    Αυτό σημαίνει ότι μόλις τεθεί σε ισχύ της οι ταξιδιώτες από την ΕΕ θα εισέρχονται στην χώρα με ETA.

Οι διαδικασίες αίτησης διαρκούν περίπου 10 λεπτά

Η αίτηση για ETIAS είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι για βίζα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποιες πληροφορίες, να ανεβάσουν μια σάρωση του διαβατηρίου τους, τη φωτογραφία τους και να τελειώσουν.

Ολόκληρες οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δέκα λεπτά.

Κοστίζει μόνο 7 ευρώ

Ένα ETIAS θα κοστίζει μόνο 7 ευρώ, το οποίο είναι τουλάχιστον μία φορά φθηνότερο από όλες τις άλλες ταξιδιωτικές εξουσιοδοτήσεις συστημάτων που λειτουργούν από άλλες χώρες.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν νέο ETIAS κάθε φορά που ταξιδεύουν, καθώς μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο ξανά και ξανά, εφόσον είναι έγκυρο.

Διαβατήρια και ETIAS

Το ETIAS θα ισχύει αρχικά για δύο χρόνια. Εάν το διαβατήριο του ταξιδιώτη λήξει εντός δύο ετών από την υποβολή της αίτησης τότε η ισχύς του ETIAS που έλαβε για πρώτη φορά θα είναι μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου του.

Οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση με διαβατήρια που έχουν ισχύ άνω των δύο ετών, θα λάβουν ETIAS με ισχύ δύο ετών.

Όσοι αφού λήξει το πρώτο τους ETIAS, κάνουν αίτηση για δεύτερο ETIAS, θα το λάβουν με ισχύ έως πέντε χρόνια και μετά δέκα κ.ο.κ.

Η λειτουργία του ETIAS συνδέεται με το σύστημα εισόδου-εξόδου

Η λειτουργία του ETIAS είναι βαθιά συνδεδεμένη με την έναρξη του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES).
Αυτό είναι ένα άλλο σύστημα που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ασφάλειας στη ζώνη Σένγκεν.

Το EES είναι ένα σύστημα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας το οποίο, μεταξύ άλλων, θα αντικαταστήσει τη σφράγιση βίζας.
Θα εφαρμοστεί ως μέρος του πακέτου Smart Borders που εισήγαγε η ΕΕ το 2016, μέρος του οποίου είναι και το ETIAS.