της Εύας Οικονομάκη

Σε μία από τις παραμέτρους οι οποίες θα συμβάλουν στην τόνωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων αναδεικνύεται ο εσωτερικός τουρισμός, με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα αρχίσει να εντείνεται η ζήτηση από τους Έλληνες ταξιδιώτες.

Άλλωστε, η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει στην εμφάνιση νέων τάσεων στην τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια, με τις εγχώριες διακοπές να εκτιμάται ότι θα βρεθούν ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Νέα τάση

Στην κατεύθυνση αυτή, έδαφος φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο η τάση που αναπτύχθηκε έντονα το περσινό καλοκαίρι, με τους Έλληνες ταξιδιώτες να βρίσκονται ήδη από το Πάσχα στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας, που διατίθεται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnb, στα παράλια της ηπειρωτικής χώρας προκειμένου να προχωρήσουν σε μίσθωση με τη σεζόν.

Η συγκεκριμένη τάση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, καθώς λόγω της πανδημίας, πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν ανεξάρτητα καταλύματα, που θα τους χαρίσουν το αίσθημα της ασφάλειας, πέριξ των μεγάλων αστικών κέντρων όπου απασχολούνται έτσι ώστε να μπορούν είτε να εργάζονται εξ αποστάσεως είτε να κάνουν μικρές εξορμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίστοιχη τάση επικράτησε και τον χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στράφηκαν στη μίσθωση με τη σεζόν κάποιου ακινήτου σε χειμερινούς προορισμούς που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αράχωβα.

Αυξανόμενη ζήτηση

Μπορεί επί του παρόντος οι κρατήσεις να κινούνται με αργούς ρυθμούς, αφού παραδοσιακά οι Έλληνες ταξιδιώτες προγραμματίζουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, ωστόσο, ο εσωτερικός τουρισμός εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και φέτος τους ξενοδόχους να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών που έχουν συσσωρευτεί από το 2020.

«Πέρυσι οι Έλληνες τουρίστες μας ενίσχυσαν σημαντικά και φέτος ίσως να μας βοηθήσουν να σώσουμε την παρτίδα. Αναμένουμε να υπάρχει πιο έντονη κινητικότητα από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Υπάρχουν κάποιες κρατήσεις, αλλά εκτιμάμε πως η ζήτηση θα τονωθεί όσο πλησιάζουμε στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, δύο μήνες κατά τους οποίους η πλειονότητα των Ελλήνων προγραμματίζει διακοπές», εξηγούν παράγοντες της αγοράς.

Αρκετά σημαντική είναι η κινητικότητα που επιδεικνύουν για την ώρα οι Έλληνες τουρίστες για οδικούς προορισμούς, με την Πιερία να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι για τον συγκεκριμένο προορισμό ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί το 1/3 των συνολικών αφίξεων και το 1/4 του συνόλου των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούνται στην εν λόγω περιοχή.

Προγράμματα για την ενίσχυση της ζήτησης

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, το υπουργείο Τουρισμού, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) αναμένεται να «τρέξουν» τρία προγράμματα για το 2021.

Το υπουργείο Τουρισμού έδωσε παράταση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» για το 2021 καθώς το voucher του 2020 ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, με περισσότερες επιλογές για τους δικαιούχους από καταλύματα που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Παροχών.

Μέσα από το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια ή αντίστοιχα το τουριστικό πακέτο μέσω τουριστικών γραφείων, σε παρόχους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα προσφέροντας ειδικές τιμές. Η επιδότηση του voucher αφορά 2 ή 3 διανυκτερεύσεις με επιδότηση 100% με ανώτερο ποσό τα 40 ευρώ ανά ημέρα και ανά άτομο ή 4 διανυκτερεύσεις με επιδότηση 80% με ανώτερο ποσό τα 30 ευρώ ανά ημέρα και ανά άτομο.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ προκήρυξε το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για 300.000 δικαιούχους, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΠΕΚΑ απευθύνεται σε περίπου 50.000 δικαιούχους επιταγών Κοινωνικού Τουρισμού της Αγροτικής Εστίας.

O εσωτερικός τουρισμός σε νούμερα

Ενδεικτικό της σημασίας του εσωτερικού τουρισμού είναι το γεγονός ότι το 2019 δαπανήθηκαν σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό από Έλληνες 1,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 6,8% σε σχέση με το 2018, έτος με τις υψηλότερες δαπάνες (1,7 δισ. ευρώ), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΝΣΕΤΕ) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51,8% ή 836 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν είτε σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες είτε σε καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους. Σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα δαπανήθηκαν 417 εκατ. ευρώ, μερίδιο 26,1%, και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες και άλλα ενοικιαζόμενα καταλύματα δαπανήθηκαν 321 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,1%. Μεταξύ 2017 και 2019 παρατηρείται σημαντική αύξηση της δαπάνης για διακοπές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες και άλλα ενοικιαζόμενα καταλύματα, που πιθανόν οφείλεται στην ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.