Οι ασφαλείς πτήσεις είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την αεροπορία. Από αυτή την άποψη, η IATA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, το FIR της Καμπούλ (εναέριος χώρος του Αφγανιστάν), το οποίο εξυπηρετεί μεγάλες ροές κυκλοφορίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, είναι τώρα χωρίς παροχή πολιτικής υπηρεσίας εναέριας κυκλοφορίας, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ενημερώσει την IATA ότι αποφεύγουν τον εναέριο χώρο.

Η IATA συμμετέχει στη συντονισμένη ομάδα συντονισμού έκτακτης ανάγκης (CCT) της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) που έχει ενεργοποιηθεί.

Αυτό το τυπικό πρωτόκολλο για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων συνδυάζει τους πόρους του ICAO και της IATA στις εμπλεκόμενες περιοχές, όλα τα επηρεαζόμενα κράτη και το Eurocontrol.

Η κυκλοφορία μέσω του εναέριου χώρου του Αφγανιστάν είναι χαμηλότερη από το συνηθισμένο λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας του COVID-19. Κράτη κοντά στο Αφγανιστάν έχουν δηλώσει ότι μπορούν να φιλοξενήσουν επιπλέον κίνηση. Η χρήση εναλλακτικών διαδρομών μέσω αυτών των κρατών θα υποστηρίξει ασφαλείς λειτουργίες, αλλά θα έχει αντίκτυπο χρόνου, λειτουργίας και καυσίμου στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι αεροπορικές εταιρείες που συνήθως χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν και την IATA διατηρούν συνεχή συντονισμό και επικοινωνία μέσω των τυπικών πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης και ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω της Πύλης Παγκόσμιας Τακτικής Επιχειρήσεων (ITOP) της IATA.