Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τάξη στην αταξία της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης σε όλη την Ευρώπη, επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την «Πρωτοβουλία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης», θέλει να απλοποιήσει τους κανονισμούς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στο μπλοκ.

Το κείμενο, αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου. Και η Airbnb δημοσιοποίησε τα δικά της σχόλια για την πρόταση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η νούμερο ένα αγορά της Airbnb στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των οικοδεσποτών και των επισκεπτών.

Η Airbnb θέλει να δείξει ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων. Αλλά κυρίως με οικοδεσπότες που είναι καθημερινοί άνθρωποι (δηλαδή όχι κερδοσκόποι ακινήτων).

Τι απαντά η Airbnb στην πρωτοβουλία της ΕΕ για ρύθμιση της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης

Η εταιρεία υποστηρίζει εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ και υποβάλλει προτάσεις. Όπως η υποστήριξη ενός μητρώου φιλοξενίας στο μπλοκ. Με στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων όπου πλατφόρμες όπως η Airbnb θα αναφέρουν τη δραστηριότητα του οικοδεσπότη (π.χ. αριθμός κρατήσεων διανυκτερεύσεων), καθιστώντας την εγγραφή εύκολη και δωρεάν για μεμονωμένους οικοδεσπότες. Η Airbnb, προτείνει:

  • Δημιουργία μητρώου υποδοχής ΕΕ.
  • Διευκρίνιση των τοπικών κανόνων και εισαγωγή διασφαλίσεων για τους καθημερινούς οικοδεσπότες.
  • Μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα. Η Airbnb δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ΕΕ.
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ανταγωνισμού και των παραγόντων στον τομέα. Σεβόμενη παράλληλα τη νομοθεσία της ΕΕ που επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τοπικούς κανόνες με βάση τις ανησυχίες που προς το δημόσιο συμφέρον. Σκοπός της είναι να:

  • Αναπτύξει υπεύθυνη, δίκαιη και αξιόπιστη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, ως μέρος ενός καλά ισορροπημένου τουριστικού οικοσυστήματος.
  • Διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους παρόχους υπηρεσιών διαμονής.
  • Ανταποκριθεί στα πολλά αιτήματα των ενδιαφερομένων για δράση σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα αυτό.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι «σε όλη την ΕΕ, οι παράγοντες της αγοράς βραχυπρόθεσμης ενοικίασης υπόκεινται σε μεγάλη ποικιλία κανονιστικών και συχνά επαχθών απαιτήσεων, που συχνά υιοθετούνται σε τοπικό επίπεδο.

Αυτές μπορούν να δημιουργήσουν φραγμούς πρόσβασης στην αγορά. Καθώς και να καταστήσουν δυσκολότερη την παροχή υπηρεσιών μακροχρόνιας μίσθωσης, ιδίως για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση προέρχονταν από τη Γαλλία (25%), την Ιταλία (17%), την Ισπανία (10%) και τη Γερμανία (10%).
Οι χώρες αυτές στο σύνολο τους αποτελούν το 62% του κλάδου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.