Μεγάλες είναι οι πιθανότητες τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη εν όψει του έτους 2021, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου.

“Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων, δήλωσε επί λέξει η εκπρόσωπος του Μουσείου με αφορμή την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Βέβαια, σημείωσε πως το Βρετανικό Μουσείο ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής είναι ζήτημα που αφορά τους Επιτρόπους και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Observer, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απεύθυνε πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του λέγοντας πως δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνει την επιστροφή των γλυπτών για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και ως αντάλλαγμα θα σταλούν πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο.