Την τακτική του «περιμένουμε για να δούμε» που εφαρμόζουν τα 34 εκατ. ταξιδιωτών στα αεροπορικά ταξίδια,  αναστέλλουν την κράτηση πτήσεων μέχρι να καταλάβουν ότι τα αεροδρόμια μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση.

Τα αεροδρόμια στην Βρετανία θα μπορούσαν να πληγούν από μια αύξηση των ταξιδιών της τελευταίας στιγμής το 2023 ως αποτέλεσμα της φετινής διακοπής των αναχωρήσεων, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ο Peter Lyburn, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Stonehaven, δήλωσε: “Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών ενημερώνεται από τους πελάτες της. Εάν κριθεί ότι θα πετύχει τους ανοιξιάτικους μήνες του 2023 να χειριστεί τον όγκο των επιβατών, θα σημειωθεί σημαντική και σύντομη άνοδος της ζήτησης”.

Η έρευνα της Stonehaven διαπίστωσε ότι δύο στους τρεις ανθρώπους κατηγορούν τους φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και τις αεροπορικές εταιρείες για τη φετινή αναταραχή, η οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία πιστεύουν ότι προκλήθηκε από έλλειψη αποσκευών και προσωπικού ασφαλείας.

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το μισό κοινό, το 63%, θέλει να περικοπούν οι πτήσεις βοηθώντας έτσι στην καλύτερη διαχείριση του αριθμού των ατόμων που ταξιδεύουν μέσω των αεροδρομίων.

Παράλληλα, περισσότερο από το ένα τέταρτο, το 27%, θέλει καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους.

Πάνω από 63 εκατ. επιβάτες ταξίδεψαν μέσα και έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο το καλοκαίρι, αλλά πάνω από το ένα τρίτο των θέσεων δεν καλύφθηκαν – με τους πελάτες να μένουν στο σπίτι ως άμεσο αποτέλεσμα ειδήσεων για ελλείψεις προσωπικού, ακυρωμένες πτήσεις και στοίβες αποσκευών.

Πως αγοράζουν ταξίδια οι Βρετανοί

Ο διπλός αντίκτυπος του Covid και του καλοκαιριού του χάους του 2022 έχει πλέον αλλάξει τις καλοκαιρινές αγοραστικές συνήθειες του 2023 των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δημοσκόπηση του Stonehaven δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν τώρα να κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους πολύ αργότερα το 2023, αναμένοντας να δουν εάν η κατάσταση στα αεροδρόμια έχει βελτιωθεί.

Μόνο το 23% των ανθρώπων, περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι, θα κάνουν κράτηση για τα αεροπορικά τους ταξίδια νωρίς, αλλά το 35% όλων των πιθανών επιβατών, περίπου 35 εκατομμύρια άτομα, θα κάνουν κράτηση πολύ αργότερα.

Οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες και εκείνοι με χαμηλά εισοδήματα, που ήδη ταξιδεύουν σπάνια, είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιο πιθανό να συγκαταλέγονται σε αυτό το πλήθος του «wait and see».

Παραδοσιακά, ο μέσος χρόνος κράτησης για καλοκαιρινές διακοπές είναι πέντε έως έξι μήνες νωρίτερα. Ωστόσο, η αύξηση των κρατήσεων «περιμένω για να δω» θα ωθήσει αυτόν τον μέσο όρο σε δύο ή τρεις μήνες πριν από το ταξίδι.

Αυτό δίνει στη βιομηχανία 50% λιγότερο χρόνο για να προγραμματίσει το καλοκαίρι και αυξάνει την προοπτική «κρυφών αιχμών επιβατών» που θα μπορούσαν να απειλήσουν νέα αναστάτωση το 2023 σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.