Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η προγραμματισμένη συντήρηση του τέταρτου διαδρόμου προσγείωσης (Zwanenburgbaan) στο Schiphol αυτό το καλοκαίρι απειλεί τις πτήσεις στον αερολιμένα.

Ενας ισχυρός νότιος άνεμος θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στον κόμβο του Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της πιο πολυσύχναστης περιόδου του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (LVNL).

Το Schiphol συνήθως αποφεύγει να κλείνει τους διαδρόμους για προγραμματισμένη συντήρηση στη διάρκεια της υψηλής περιόδου, «αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά», δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Οπως υπογραμμίζει η LVNL «κατ’ αρχήν», η χωρητικότητα του διαδρόμου θα είναι η ίδια όπως και τα άλλα καλοκαίρια, με τον ίδιο αριθμό απογειώσεων και προσγειώσεων.

Ωστόσο, «υπάρχει διαφορετική χρήση του. Αν ο καιρός το επηρεάσει, αυτό σημαίνει λιγότερες πτήσεις.
Αυτή η συντήρηση θα προκαλέσει επίσης μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους κατοίκους, επειδή άλλοι διάδρομοι θα χρησιμοποιούνται συχνότερα», είπε εκπρόσωπος της.

Ένας συνδυασμός ισχυρών νότιων ή νοτιοδυτικών ανέμων και του κλειστού Zwanenburgbaan είναι πρόβλημα, δήλωσε ο Etienne van Zuijlen, ειδικός σε θέματα αεροπορίας.

«Η πιθανότητα ανέμου είναι διαφορετική σε κάθε εποχή και το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για αυτή τη συντήρηση, τόνισε.

Στην περίπτωση όμως που υπάρξει ισχυρός νότιος άνεμος ή καλοκαιρινή καταιγίδα, θα έχουμε σοβαρές καθυστερήσεις και ακυρώσεις, επειδή ο διάδρομος αυτός δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέλτιστα».