Το 55% των ενηλίκων Αμερικανών σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στα ταξίδια έναντι άλλων πολυτελών παρά την οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία από έρευνα της Intrepid Travel.

Η έρευνα διεξήχθη από το The Harris Poll, μεταξύ 20 και 23 Νοεμβρίου 2023, σε περισσότερους από 2.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. ηλικίας 18+.

  • Περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να δώσουν προτεραιότητα στα ταξίδια σε σχέση με τις μη βασικές πολυτέλειες παρά την προκλητική οικονομία.
  • Μόνο το 17% των ενηλίκων των ΗΠΑ σχεδιάζει να ταξιδέψει λιγότερο το 2024.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι καταναλωτές δεν ακυρώνουν τα ταξίδια τους, αλλά ταξιδεύουν πιο έξυπνα. Επενδύουν σε ταξιδιωτικές εμπειρίες όπου αποκομίζουν τα μέγιστα για τα χρήματά τους, ενώ δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια.

Τι αλλάζει τον τρόπο ταξιδιού

Οι Αμερικανοί έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν σε μη βασικές δραστηριότητες το 2024, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Intrepid Travel.

  • Οι περισσότεροι ενήλικες στις ΗΠΑ (57%) δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ξοδέψουν τα ίδια το 2024 όπως και το 2023.
  • Περίπου 1 στους 4 (26%) σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα.

Σχεδόν επτά στους 10, οι ενήλικες των ΗΠΑ θα αποφύγουν να ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής και αντ’ αυτού θα κάνουν κράτηση για τα επερχόμενα ταξίδια τους την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Μεταξύ σχεδόν ενός στους πέντε ενήλικες των ΗΠΑ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν λιγότερα το επόμενο έτος, το 66% αναφέρει ότι ο λόγος είναι ότι έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν για ταξίδια, ακολουθούμενο από έλλειψη χρόνου για να το κάνουν (22%) και ανησυχίες για την ασφάλεια (16%).

Ανησυχία για τη ασφάλεια

Όσον αφορά στις ανησυχίες για την ασφάλεια, η έρευνά διαπίστωσε επίσης ότι :

  • Περισσότεροι από ένας στους δύο (55%) ερωτηθέντες στις ΗΠΑ λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς ταξιδεύοντας εκτός των ΗΠΑ.
  • Τρεις στους 10 (29%) λένε ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς ταξιδεύοντας εντός οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή.

Προοπτικές για το 2024

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τέσσερις στους πέντε ενήλικες των ΗΠΑ (80%) σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές ή ταξίδι αναψυχής το 2024, κυρίως ένα ταξίδι στην παραλία (48%).

Οι κορυφαίοι προορισμοί περιλαμβάνουν:

Νότια Αμερική, Περού καθώς και την «Εναλλακτική» Ευρώπη. Το 2023, ο κόσμος γνώρισε τον υπερτουρισμό σε πολλούς εμβληματικούς προορισμούς.

Το 2024, οι άνθρωποι θα επισκεφθούν λιγότερο δημοφιλείς εναλλακτικούς προορισμούς λιγότερο εξερευνημένους όπως η Κορσική, ένα νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα και η περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Αλβανία.